Kuormanohjaus

Kuormanohjauksen avulla voit itse ohjata uutta, älykästä sähkömittariasi ja ajastaa kotisi ohjattavia sähkölaitteita käynnistymään haluamaasi aikaan. Kuormanohjauksen avulla voit helposti hyödyntää sähkön edullisia tunteja ja hallita sähkönkäyttöäsi entistä tarkemmin.

Kuormanohjauksen avulla voit hallita omaa sähkönkäyttöäsi ja -kulutustasi entistä tarkemmin. Kuormanohjauksen avulla voit ohjata sähkömittarisi ajastamaan sähkökäyttöiset laitteesi, kuten lämminvesivaraajan tai varaavan lämmityksen käynnistymään haluamaasi aikaan. Sähkönkulutuksen ohjaaminen sähkön edullisimpiin käyttötunteihin tukee sähköjärjestelmän toimintaa, edistää sähköistä siirtymää sekä spot-sähkösopimuksen yhteydessä tuo säästöjä.

Varmista oman sähköurakoitsijasi kanssa laitteidesi kytkennät sekä mahdolliset tarvittavat muutokset kotisi sähköjärjestelmään.

Varmista kuormanohjaukset tarvittaessa oman sähköurakoitsijasi kanssa

Kuormanohjaus on automaattisesti käytettävissä kaikilla asiakkaillamme, joille on jo asennettu mittausuudistuksessamme uusi sähkömittari. Lisäksi sähkömittarille on oltava kytkettynä ohjattavia sähkölaitteita, kuten lämminvesivaraaja tai lattialämmitys.

Uudessa sähkömittarissa on nyt yhden sijaan kaksi ohjausrelettä. Jos vanhalle sähkömittarillesi oli kytkettynä ohjauksia, on mittarinvaihdon yhteydessä rele kaksi kytketty käyttöön.

Jos mittarillesi ei ole aiemmin asetettu sähkölaitteiden ohjauksia tai haluat liittää mittarillesi uusia ohjauksia, tarvitset oman sähköurakoitsijasi kytkemään ohjaukset käyttöön. Oman sähköurakoitsijasi avulla voit myös selvittää sähkömittarisi ohjauksiin jo kytketyt laitteet.

Kuormanohjaus ei vaikuta verkkopalvelutuotteeseen tai hinnoitteluun.

Kuormanohjauksen asetuksia voit muuttaa AinaLab-palvelussa

Oman sähkömittarisi ohjausasetuksiin voit tutustua ja muuttaa niitä haluamallasi tavalla maksuttomassa AinaLab-palvelussa. AinaLabissa voit tarkkailla kotisi sähköjärjestelmän kuormituksen jakaantumista sekä seurata sähkönkulutustasi lähes reaaliaikaisesti.

AinaLabin ohjausasetuksissa on oletuksena käytössä yö- ja päiväohjaus. Voit muuttaa ohjausasetukset kytkeytymään päälle joko haluamiisi aikoihin tai pörssisähkön halvimman spot-tuntihinnan perusteella. Halutessasi voit myös kytkeä ohjauksen kokonaan pois käytöstä.

Kuormanohjauksessa on huomioitava, että lainsäädäntö tai releiden määrä seuraavissa mittarisukupolvissa voi muuttua, emmekä voi taata releiden nykyisten ominaisuuksien jatkuvuutta.

Kirjaudu Elenia Ainaan ja AinaLab-palveluun


Sähkömittarin_releohjaus

Sähköalan ammattilaiselle

Jos Elenian asentaman sähkömittarin kuormanohjausrelettä käytetään ohjauksiin, on ohjauspiiriin asennettava erillinen välirele tai kontaktori sekä ohituskytkin. Ohjauspiiriä varten tarvitaan lisäksi erillinen ohjaussulake, jonka tulee olla asennettuna syöttösuunnasta katsottuna mittauksen taakse.

Sähköurakoitsijan on suoritettava kuormanohjausreleen käyttöönottoon vaadittavat kytkennät pääkeskukselle. Jos yöajan kuormanohjaukset ovat jo käytössä, on ne kytketty Aidonin relemoduulin releeseen R2-liittimiin 31 ja 32. Rele R1 on ollut tähän asti käyttämättömänä.

Mittalaitteilla on yöajan kuorman kytkeytymisessä perinteisesti viive, ja kuormat kytkeytyvät normaaliajan mukaan klo 22–23 välisenä aikana. Yösiirto kytkeytyy käyttöön kuitenkin klo 22, vaikka kuormanohjausreleen kytkentäaikoja säädettäisiin. Sähkömittareiden kellot ovat ympäri vuoden Suomen virallisessa ajassa eli kesä- ja talviajan vaihtelut huomioiden.


Usein kysyttyä kuormanohjauksesta

Mikä on kuormanohjaus?

Kuormanohjaus on palvelu, joka on käytettävissä uusissa, älykkäissä sähkömittareissa. Kuormanohjauksen avulla voit ohjata sähkömittarisi ajastamaan sähkökäyttöisiä laitteitasi käynnistymään haluamaasi aikaan.

Kuormanohjaus on käytettävissä AinaLabissa. Kirjaudu AinaLabiin maksuttomilla Elenia Aina -tunnuksillasi.

Kuka voi käyttää kuormanohjausta?

Ohjaus on automaattisesti käytettävissä kaikilla asiakkaillamme, joille on jo asennettu mittausuudistuksessamme uusi älykäs sähkömittari. Lisäksi sähkömittarille on oltava kytkettynä ohjattavia sähkölaitteita, kuten lämminvesivaraaja tai lattialämmitys.

Kuormanohjaus on käytettävissä AinaLabissa. Kirjaudu AinaLabiin maksuttomilla Elenia Aina -tunnuksillasi.

Missä voin käyttää kuormanohjausta?

Kuormanohjaus on käytössäsi, jos sinulle on jo asennettu uusi, älykäs sähkömittari. Uuden sähkömittarisi ohjausasetuksiin voit tutustua ja muuttaa niitä haluamallasi tavalla maksuttomassa AinaLab-palvelussa.

Kirjaudu AinaLabiin maksuttomilla Elenia Aina -tunnuksillasi.

Miten otan kuormanohjauksen käyttöön?

Jos sähkömittarillesi ei ole aiemmin asetettu sähkölaitteiden ohjauksia tai haluat liittää mittarillesi uusia ohjauksia, tarvitset oman sähköurakoitsijasi kytkemään ohjaukset käyttöön. Oman sähköurakoitsijasi kanssa voit myös selvittää mahdolliset sähkömittarisi ohjauksiin aiemmin kytketyt laitteet.

Kuormanohjaus on käytettävissä AinaLabissa. Kirjaudu AinaLabiin maksuttomilla Elenia Aina -tunnuksillasi.

Mitä hyötyä kuormanohjauksesta on?

Uuden sähkömittarisi kuormanohjauksen avulla voit hallita omaa sähkönkäyttöäsi ja -kulutustasi aiempaa tarkemmin. Kuormanohjauksen avulla voit ohjata sähkömittarisi ajastamaan sähkökäyttöisiä laitteitasi käynnistymään haluamaasi aikaan.

Sähkönkulutuksen ohjaus sähkön edullisimpiin käyttötunteihin spot-sähkösopimuksen yhteydessä tuo säästöjä ja tukee sähköjärjestelmän toimintaa.

Kuormanohjaus on käytettävissä AinaLabissa. Kirjaudu AinaLabiin maksuttomilla Elenia Aina -tunnuksillasi.

Tarvitsenko oman sähköurakoitsijan kuormanohjauksen käyttöönottoon?

Tarvitset oman sähköurakoitsijasi ottamaan sähkömittarin ohjaukset käyttöön. Oman sähköurakoitsijasi kanssa voit kytkeä uusia ohjauksia sekä selvittää mahdolliset ohjauksiin aiemmin kytketyt laitteet.