Olet täällä

10 faktaa sähkön siirtohinnoittelusta

1. Tuottoprosentti
Viranomainen määrittää sähkön siirtohinnoille katon, jossa merkittävä tekijä on tuottoprosentti (WACC). Se on kuluvalla valvontajaksolla historian alhaisin keskimäärin 5,2% ja on edelleen laskussa.
Kts. EV:n 4.11.2020 tiedotteen liite https://energiavirasto.fi/-/valvonnalla-haetaan-tasapainoa-hinnoittelun-...

2. Omistus ei vaikuta hinnoitteluun
Elenian omistus on vaihtunut kaksi kertaa kymmenen vuoden aikana. Suomalaisille kaupasta kiinnostuneille ostajille ennakoitu tuotto ei ole riittänyt. Omistus tai yrityksestä maksettu hinta ei vaikuta viranomaisen valvontaan eikä sähkön siirtohintaan.

3. Kustannustehokkuus paranee jatkuvasti
Verkkoyhtiöt ovat parantaneet ja parantavat jatkuvasti kustannustehokkuuttaan, josta hyöty viranomaisen valvontamallissa kannustimien myötä ohjautuu suoraan asiakkaalle viiveellä.

4. Kantaverkon kustannukset vaikuttavat
Viimeisen 10 vuoden aikana valtion omistaman kantaverkkoyhtiön hinnankorotukset ovat yhteensä vuosina 2012–2017 noin 93%, ja vuoden 2019 hinnan alennus huomioiden 2010–2019 noin 78%.

5. Verkkopalvelut vaativat jatkuvaa kehitystä
Kuntien omistamat yhtiöt ovat tulleet palvelukehitykseen mukaan lainsäädännön niin vaadittua, esimerkiksi älykäs sähkönkulutuksen mittaus, laki voimaan 2009, ja sähkönjakelun toimitusvarmuus, laki voimaan 2013.

6. Sähkön käyttö ja merkitys kasvaa
Suomessa on kapasiteetiltaan Euroopan paras sähkönjakeluverkko ja hinnat ovat siitä huolimatta noin keskitasoa, vaikka etäisyydet ja verkkopituudet ovat aivan toista luokkaa. Pohjolan kylmyys ja pimeys vaativat vahvaa sähköverkkoa. Suomen nykyverkko kestää kapasiteetiltaan esimerkiksi sähköistyvän liikenteen kasvun.

7. Lähes kolminkertaistunut sähkövero sähkönsiirtolaskulla 
Sähköveron lähes kolminkertaistuminen ja arvonlisäveron maksaminen sähköveron päälle ovat merkittäviä asiakkaan ärtymyksen lähteitä. Sähköveron asiakas maksaa sähkönsiirtolaskussa, mitä moni ei huomaa.

8. Sähkön laatu ja tarvittava sähköverkko
Digitalisoituva elämäntapa tarvitsee varmaa ja hyvälaatuista sähköä. Uusiutuvan energian määrän kasvu edellyttää toimitusvarmuuden lisäksi automaatiota ja älykkäitä teknologiaratkaisuja. Uusiutuvan aurinko- ja tuulivoiman täysimittainen hyödyntäminen energiamarkkinoilla nostaa sähköverkkoratkaisut keskeiseen rooliin osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

9. Verkon uudistaminen tehtävä joka tapauksessa
50–70 -luvuilla rakennettu, ikääntyvä sähköverkko on joka tapauksessa uusittava ja se kannattaa tehdä vastamaan asiakkaiden ja yhteiskunnan tulevia tarpeita ilmastonmuutoksen tuoma energiamurros huomioiden.

10. Verkkoinvestoinneista työtä
Sähköverkon investoinnit tuovat työtä tuhansille alan ammattilaisille ympäri maata. Muun muassa Elenia on 10 vuodessa investoinut ikääntyneen sähköverkon uudistamiseen yli miljardi euroa, mikä on tuonut töitä yli 10 000 henkilötyövuotta. Tämä työ jatkuu.