Olet täällä

Aapeli-talvimyrskyn sähkökatkojen korjaus jatkuu torstaille

Aapeli-talvimyrskyn tuulet ja tuiskut lumikuormineen aiheuttivat Elenian verkkoalueella laajalti sähkökatkoja. Erityisesti Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä sekä myrskytuulet että osin jäätynyt lumi sai aikaan verkkovaurioita.

Enimmillään Elenian sähköverkossa oli tiistain ja keskiviikon välisenä aamuyönä sähköttä noin 38 000 asiakasta. Yöllä sähköjä palautettiin asiakkaille Elenian käyttökeskuksesta rajaamalla kauko-ohjauksella verkon vikaantuneita alueita toimivasta verkosta.

Vaikeitten sääolosuhteiden vuoksi vikapartioiden työ pääsi kunnolla vauhtiin keskiviikkona päivän valossa. Koko päivän työtä hankaloitti tuulinen pakkassää. Näin keskitalvella valoisaa on lyhyen aikaa ja vikojen korjaustyöt kestävät illalla ja yöllä kauemmin. Iltaan mennessä olemme palauttaneet sähköt 30 000 asiakkaalle.

Töitä maastossa tehdään läpi yön. Tästä huolimatta sähköjen palautus jatkuu torstaille. Erityisen paljon sähkökatkoja myrsky aiheutti Keski-Suomessa Jämsään, Jyväskylän seudulle ja Kuhmoisiin sekä Pirkanmaalla Ylöjärvelle, Ruovedelle ja Orivedelle.

Keskiviikon aikana korjaustyö on keskittynyt keskijännitteisen runkoverkkoon, jotta sähkönsyöttö saadaan toimimaan runkoverkosta pienjänniteverkkoon. Kun runkoverkko on kunnossa, jatkuu viankorjaus asiakkaita lähinnä olevassa pienjänniteverkossa.

Olemme lähettäneet tekstiviesti- ja sähköpostipalvelumme piirissä oleville asiakkaillemme tietoa sähkökatkojen jatkumisesta torstaille. Ajantasainen tilannetieto on saatavissa myös netissä  www.elenia.fi/sähkökatkokartta. Pääpaino korjaustöissä on saada sähköt takaisin vakituiselle asutukselle. Asiakkailta on tullut päivän ja illan aikana jatkuvasti lisää ilmoituksia pienjänniteverkon vioista.

Pahoittelemme talvimyrskyn aiheuttamaa vakavaa ja laajaa sähkönjakelun suurhäiriötä. Kiitämme asiakkaitamme yhteistyöstä ja kärsivällisyydestä.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911
Soita vikapalveluun erityisesti, kun tiedät vian aiheuttajan, esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneen puun.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Elenian nettisivuilta saa hyödyllistä tietoa miten varautua sähkökatkoon  ja palvelusta sähkökatkotilanteessa.