Olet täällä

Aila-myrskyn sähkökatkot kuntoon valtaosin perjantaina – lauantaille jäljellä yksittäisiä pienjänniteverkon vikoja

Yli vuorokauden kestänyt Aila-myrsky aiheutti Elenian sähköverkkoon Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen, Pirkanmaalle sekä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen kaikkiaan reilusti yli 800 vika-aluetta. Määrä on isoin vuosikymmeneen.

Sähköttä jäi kuitenkin vähemmän asiakkaita kuin vastaavissa laajoissa ja rajuissa myrskyissä aiemmin. Sähköverkon uudistaminen säävarmaksi on jo vähentänyt myrskyjen vaurioita merkittävästi. Tämä kehitys jatkuu.

Aila-myrsky oli kolmanneksi tuhoisin tällä vuosituhannella. Pahin koettu myrsky oli 2001 Janika-myrsky ja toiseksi tuhoisin vuonna 2011 peräjälkeen riehuneet Tapani- ja Hannu-myrskyt. Nyt koettu myrsky oli poikkeuksellisen laaja ja pitkäkestoinen.

Perjantain helikopterilennoilla saimme tiedon yli 70 vikahavainnosta. Pääosin kohteissa oli puita kaatuneena johdoille, johtoja poikki tai muita verkon osia rikkoontunut.

Keskijännitteinen runkoverkko tulee kuntoon tänään lähes kokonaan. Korjaustyöt jatkuvat maastossa läpi yön. Lauantaina jäljellä on yksittäisiä pienjänniteverkon vikoja, joista voi koko viikonlopun tulla asiakkailta lisää uusia ilmoituksia monien mennessä vapaa-ajan asunnoille tarkistamaan tilannetta.

Ikääntynyt ilmajohtoverkko säävarmaksi maakaapeliksi
Uudistamme jatkuvasti ikääntynyttä ilmajohtoverkkoa säävarmaksi maakaapeloinnilla, mikä on selvästi vähentänyt sähkökatkoja aiempiin myrskyihin verrattuna. Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja vikoja saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin. Tähän mennessä Elenian sähköverkosta on maan uumenissa reilu puolet, ja asiakkaista 70 prosenttia säävarman sähkönjakelun piirissä.

Verkkouudistukset ovat edenneet kaupungeista ja taajamista haja-asutusalueiden suuntaan. Oli selvästi nähtävissä, että sähköttömien asiakkaitten määrät näin laaja-alaisessa ja pitkäkestoisessa myrskyssä ovat vähäisempiä kuin vuosikymmen sitten.

Elenia kiittää kärsivällisyydestä ja yhteistyöstä
Kiitämme asiakkaitamme, kumppaneitamme ja heidän asentajiaan, pelastuslaitosta sekä lukuisia muita tahoja yhteistyöstä Aila-myrskyn sähkökatkojen korjauksen aikana.

Viikonloppuna voi paikoin tuulla ja metsäisissä maastoissa on kaatumaisillaan olevia puita. Kun kaikilla on sähköt, jatkuu työmme tällaisten sähköverkkoa uhkaavien puiden poistolla. Jos näitä puoli kumollaan olevia puita pääsee kaatumaan, voivat ne saada aikaan yksittäisiä sähkökatkoja. Pyydämme tällaisessa tilanteessa soittamaan vikapalveluumme.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Raivaus- ja korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.

Kiitos kuvasta Arttu/TLT Connection!