Olet täällä

Aila-syysmyrsky katkoo sähköjä torstai-iltaan saakka

Keskiviikkona Suomen saavuttanut Aila-syysmyrsky katkoo sähköjä Elenian verkkoalueella. Matalapaineen rintama on aamupäivän aikana leviämässä länsirannikolta koko eteläiseen Suomeen. Myrskyn kaatamat puut ja repimät oksat aiheuttavat sähkökatkoja Elenian verkkoalueella torstai-iltaan saakka. Ennakoimme tilanteen olevan pahimmillaan iltapäivällä ja illan suussa. 

Sähkökatkot alkoivat verkkoalueellamme yöllä Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla ja aamusta alkaen ne leviävät Keski-Suomeen, Pirkanmaalle ja Hämeeseen. Asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Myrskyn varsin poikkeuksellinen tuulen suunta pohjoisesta saa aikaan sähkökatkoja tavanomaista enemmän. Koko Suomessa on lehdet puissa ja alkusyksyn sateiden jäljiltä maa on hyvin märkää, minkä vuoksi puustovaurioita on tulossa laajalti. Myrskyn riepotuksessa sateesta painavat puut kaatuvat herkemmin pehmeästä maasta. Myrskyn poikkeuksellisen pitkän keston ja laajuuden vuoksi sähkökatkoja voi tulla samoille alueille uudelleen.

Jatkuvaa vika-alueiden rajausta, katkojen korjausta – ja myös toistuvia katkoja
Sähkökatkojen korjausta johtaa Elenian käyttökeskus, joka ohjaa työryhmiä verkon vikakohteisiin. Sähkökatkojen alkaessa keskitymme alkuvaiheessa vika-alueiden rajaamiseen käyttökeskuksessa tehtävin sähköverkon ohjauksin. Käytönvalvojamme palauttavat sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin kaukokäyttölaittein. Tämän jälkeen asentajat rajaavat vika-alueet yhä pienemmiksi maastossa olosuhteiden niin salliessa.

Sähköverkon korjaustyöt etenevät sitä mukaa, kun myrsky ei vaaranna maastossa työskentelevien asentajien turvallisuutta. Sähköjä palautetaan taajamista haja-asutusalueille päin tavoitteena saada sähköt mahdollisimman isoille asiakasmäärille. Osa katkoista voi kuitenkin kestää pitkään.

Sekä asentajat korjaustöissä että korjausurakkaa läpivievä Elenian oma henkilöstö hoitavat korjaustyöt vastuullisesti koronan turvamääräykset huomioon ottaen.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100
• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.

Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.