Olet täällä

BirdLife Suomen ja Elenian laulujoutsenkisaan osallistui yli 1000 kuvaa osana Suomi 100 -juhlintaa

BirdLife Suomen ja sähköverkkoyhtiö Elenian yhteiseen 100 joutsenta -kuvataidekilpailuun osallistui yli tuhat kuvaa Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta. Kisassa laulujoutsenen kuvallisen ilmaisun sai valita vapaasti piirtäen, maalaten, grafiikkana, akvarellina tai valokuvaten. Kisan voittajat ovat lasten sarjassa Sini Myyrä Saarijärveltä, nuorten sarjassa Antero Voutilainen Outokummusta ja aikuisten sarjassa Timo Vesterinen Kotkasta.

”Tänään on myös julkaistu kilpailutöistä 100 laulujoutsenkuvan digitaalinen korttinäyttely. Kortteja voi sähköisesti lähettää ja jakaa kuka vaan. Niillä voi ilahduttaa ystäviä ja kavereita onnitellen Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä”, sanoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

100 joutsenta -kilpailun tuomaristo valitsi kolme työtä palkintosijoille kaikissa kolmessa sarjassa. Tuomaristossa olivat mukana kuvataiteilija Jussi Heikkilä, graafinen erikoissuunnittelija Jari Kostet, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa ja Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

”BirdLife Suomen ja Elenian kilpailu on mitä mainiointa ympäristötyötä yhdessä lintuharrastajien, perheiden, koulujen ja kaikenikäisten kanssa. Se on myös kannustanut kuvataiteen harrastuksen pariin”, sanoo kuvataitelija Jussi Heikkilä.

”Kuvataiteen ja muotoilun koulutustilanne on huolestuttava resurssien vähenemisen vuoksi. On hyvä, että kouluissa innostuttiin tästä kisasta. Erityisesti lasten töissä näkyy omaehtoinen into. Kaikkiaan lasten ja nuorten töissä vahvinta ja mielenkiintoisinta ilmaisu oli juuri maalauksissa ja piirustuksissa, ei niinkään valokuvissa”, Heikkilä jatkaa.

”Tällaisessa kilpailussa on kyse samasta kuin luonnossa liikkumisessa: havaitsemisesta. Lasten ja nuorten parissa luonto on kovassa nousussa. Se on todella ilahduttavaa, sillä luonnon kokeminen opettaa havaitsemaan, kuulemaan ja näkemään ympäristöä. Luonto tulee tutuksi ja samalla arvokkaaksi”, pohtii graafinen erikoissuunnittelija Jari Kostet.

Suojelu kansainvälinen menestystarina
Suomessa pesii yli 10 000 laulujoutsenparia. 1950-luvun alussa pariskuntia oli jäljellä Lapin syrjäseuduilla muutamia. Kirjailija Yrjö Kokon 1950-luvun teokset herättivät suomalaiset kansallislinnun hätään. Laulujoutsenesta tuli luonnonsuojelun symboli ja kansallislinnuksi se valittiin 1981. Laulujoutsenen suojelu on kansainvälisestikin huikea menestystarina peräänantamattomasta ympäristötyöstä.
Lentoturvaa joutsenille

Elenia on tehnyt laulujoutsenten suojelua yli kymmenen vuotta ja yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa jo kuusi vuotta. Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkossa yli 3000:een joutsenten pesimä- ja levähdyspaikoilla Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Jatkuvasti etenevä sähköverkon maakaapelointi tuo joutsenille lopullisen lentoturvan.

Lisätietoa
Aki Arkiomaa, toiminnanjohtaja, BirdLife Suomi, puh. 040 547 6175
Heini Kuusela-Opas, viestintäjohtaja, Elenia Oy, puh 040 562 4335

100 JOUTSENTA -kilpailun voittajat
Lapset 1) Sini Myyrä Saarijärvi 2) Henri Gynther Saarijärvi 3) Olivia Karhumaa Siikajoki
Nuoret 1) Antero Voutilainen Outokumpu 2) Jessica van Leeuwen Jyväskylä 3) Vilma Karisto
Aikuiset 1) Timo Vesterinen Kotka 2) Hannu Ahonen Tikkakoski 3) Yrjö Pirnes Revonlahti

Voittajat palkitaan 100–300 euron arvoisilla Suomen Lintuvarusteen lahjakorteilla. Lisäksi osallistujien kesken arvottiin linnunlaulu-cd-levyjä.

100 joutsenta -kortit vapaasti jaettavissa ja lähetettävissä:  https://100joutsentakortit.elenia.fi

Kaikki joutsenkisan kuvat:  https://100joutsenta.elenia.fi/

Laulujoutsen BirdLife Suomen sivuilla: https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/vuoden-linnut/laulujoutsen/