Elenia asentaa 400 000 asiakkaalleen uuden sukupolven älykkäät sähkömittarit

Verkkopalveluyhtiö Elenia vaihtaa 400 000 asiakkaalleen uuden sukupolven älykkäät sähkömittarit. Kokonaan uusi sähkönkulutuksen mittausjärjestelmä tuo Elenian ja asiakkaat aiempaa vahvemmin mukaan ilmastotekoihin, jotka vaativat teknologiainnovaatioiden hyödyntämistä.

Nyt alkavat mittarivaihdot kestävät vuoden 2025 alkuun. Vaihdettavat mittarit ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Noin 40 000 Elenian asiakkaalla on tätä uudemmat mittarit, jotka tulevat vaihtoon myöhemmin. Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.  

Elenia aloittaa uuden sukupolven älykkäiden sähkömittareiden asennukset syyskuussa Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla. Pohjois-Pohjanmaalla asennukset alkavat keväällä 2022, Keski-Suomessa syksyllä 2022 ja Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkuvuodesta 2023.

Elenia kehitti innovaatiohankinnassa vuosina 2019–2020 kumppaninsa, kotimaisen Aidon Oy:n kanssa, sähkönkulutuksen mittausjärjestelmän uutta teknologiaa ja mittarit. Aidonin kumppanina mukana on teleoperaattori Elisa, joka vastaa mittauslaitteistojen ja -järjestelmän välisistä IoT-tietoliikenneyhteyksistä.  Elenian asennuskumppanina mittariasennuksissa toimii kotimainen Voimatel Oy.

Huolellinen valmistautuminen uuteen teknologiaan

”Olemme huolella valmistelleet tätä uudistusta. Toteutimme muun muassa testihankkeen, jossa noin 80 asiakastamme saivat uudet älykkäät sähkömittarit, joilla heidän sähkölaitteitaan voitiin ohjata joustavasti eri ajankohtina. Palaute testiin osallistuneilta asiakkailta oli myönteistä eikä kulutuksen jousto vaikuttanut heidän arkeensa ja asumismukavuuteensa”, taustoittaa Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala uudistusta.

”Elenian innovaatioprojektissa loimme teknologia-alustan, joka mahdollistaa tulevaisuudessa uusia palveluita. Hankkeessa keskeistä on ollut asiakkaan, yhteistyökumppaniemme ja osaavan henkilöstömme pitkäjänteinen yhteistyö. Edistyksellisen energianmittausjärjestelmän avulla voimme kehittää joustavasti uusia sovelluksia. Hanke on tärkeä askel uusiin teknologioihin perustuvalle ohjelmisto- ja palveluliiketoiminnallemme”, sanoo Aidonin toimitusjohtaja Tommi Blomberg. 

“Elisan Aidonille ja Elenialle toimittamat IoT-liittymät on Suomen suurin yksittäinen liittymäsopimuskokonaisuus. Entistä tarkempi sähkönmittaus tuo energiansäästöjä, sillä energiankulutusta voidaan tulevaisuudessa seurata 15 minuutin välein ja jopa nopeammin. Elenian ratkaisussa hyödynnetään Elisan uusimpia IoT-ratkaisuja, kuten uunituoretta liittymähallinta-alustaa ja valtakunnallista IoT-verkkoa”, toteaa Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur. 

”Voimatelille tämä on mittava projekti, johon osallistuu asentajiemme lisäksi projektin hallinnan, suunnittelun, työnjohdon, asiakaspalvelun, ICT-järjestelmien ja raportoinnin ammattilaisia. Tämä työllistää henkilöstöämme vuosia. Olemme ylpeitä, että saamme olla ensimmäisten joukossa mukana uudistamassa seuraavan sukupolven älykästä sähkönkulutuksen mittausta ja asentamassa älykästä huomista. Näin olemme vahvasti mukana rakentamassa hiilineutraalimpaa yhteiskuntaa”, kertoo toimitusjohtaja Timo Rask Voimatelistä. 

Asentaja asentamassa uutta sähkömittaria taloon

Elenia entistä vahvemmin mukaan ilmastotekoihin 

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulella, jolloin sään vaihtelut vaikuttavat sähköntuotannon määrään ja sähkön hintaan. Sähkönkäyttö kasvaa sähkön korvatessa fossiilisia polttoaineita ja samalla kasvaa tarve sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen. 
   
Sähköautot sekä kotien ja kiinteistöjen aurinkovoimalat yleistyvät. Syntyy uudenlaisia energiayhteisöjä. Kaikki tämä tarvitsee toimiakseen teknologian uusimpia ratkaisuja sähköverkossa sekä uuden sukupolven sähkönkulutuksen mittausjärjestelmää.

”Energiajärjestelmä on suuressa murroksessa Suomessa ja koko maailmassa. Tämä vaatii verkkopalveluiden kehittämistä. Edistämme muutosta uudistamalla sähköverkkoa ja sen teknologiaa. Olemme entistä vahvemmin mukana energia-alan ilmastoratkaisuissa”, Liuhala sanoo.
    
Asiakkaille sähkönkulutuksen mittauksen kehitys näkyy lähivuosina muun muassa nykyistä reaaliaikaisempana tietona omasta sähkönkulutuksesta ja uusina mahdollisuuksina sähkömarkkinoilla.   
”Etenemme huolellisesti ratkaisuja testaten taataksemme digitalisoituneen arjen sujuvuuden. Ensin asennamme asiakkaillemme uudet sähkömittarit ja asennusten edetessä ratkomme kumppaneittemme kanssa seuraavia askeleita palvelukehityksessä”, Liuhala sanoo.  

Fakta

  • Uusi sähkönkulutuksen mittausteknologia tuo Elenian vahvasti mukaan energia-alan ilmastoratkaisuihin.
  • Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat säätövoimaksi lisää kulutusjouston ratkaisuja.
  • Älykäs sähköverkko mahdollistaa tehokkaan uusiutuvan energian käytön kasvun.
  • Uuden sukupolven mittausjärjestelmä edistää uusiutuvan energian ja kulutusjouston tasapainoa energiajärjestelmässä.
  • Entistä tarkempi sähkönmittaus mahdollistuu Elisan uusimmalla IoT-teknologialla. Mittareihin saa yhteyden haastavistakin paikoista, kuten monen seinän takaa tai maan alta.
  • Asiakkaat ja isännöitsijät saavat mittarinvaihdosta ennakkotiedon postitse sekä kotitaloudet asennusajan, jonka voi tarvittaessa vaihtaa.
  • Ennen asennusajan vahvistusta asiakkaitten ei tarvitse tehdä mitään.
  • Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.

Elenia palvelee 432 000 kotitalous-, yritys- ja yhteiskunta-asiakasta yli sadan kunnan alueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Huolehdimme sähköverkon toimivuudesta ja uudistamisesta, ja rakennamme sähköverkkoa ja -liittymiä kumppaniyhtiöittemme kanssa. Mittaamme asiakkaidemme sähkönkulutuksen ja toimitamme energiatiedot sähkönmyyjille. Kehitämme tulevaisuuden sähköverkkoa uutta teknologiaa hyödyntäen. Pidämme huolta ympäristöstä ja edistämme Suomen sähkömarkkinoiden kehitystä. Toimintamme ja palveluittemme perustana on vastuullisuus.

Aidon on Pohjoismaiden johtava älykkään sähköverkon mittausratkaisujen, sovellusten ja palveluiden toimittaja. Älykkäät energianmittausjärjestelmämme mahdollistavat asiakkaillemme luotettavan energianmittauksen ja -jakelun ja tehokkaat jakeluverkon ylläpitoprosessit. Aidonin toimittamaa teknologiaa on käytössä yli 3 miljoonassa energianmittauspisteessä Pohjoismaissa. Päätoimipaikkamme on Jyväskylässä ja meillä on toimipisteet Ruotsin Solnassa ja Norjan Askerissa. Logistiikkakeskuksemme sijaitsee Vantaalla.  

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teknologioiden edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, liikevaihto 2020 oli 1,89 miljardia euroa ja henkilöstöä yli 5 000. Elisa on hiilineutraali yhtiö. Seuraa matkaamme: elisa.fi, Facebook @elisasuomi, Twitter @ElisaOyj 

Voimatel on sähkö- ja tietoverkkojen sekä -järjestelmien elinkaaripalvelujen ja ratkaisujen tuottaja, joka auttaa asiakkaitaan menestymään varmistamalla heidän kriittisten järjestelmien ja verkkojen erinomaisen palvelukyvyn luotettavilla asiantuntijapalveluillaan sekä uudistuvilla ratkaisuillaan. Yhtenä alansa suurimpana toimijana Voimatelin asiakkaina ovat mm. Itämeren alueen ja Keski-Euroopan teleoperaattorit, Suomen merkittävimmät siirto- ja jakeluverkkoyhtiöt, globaalit laitevalmistajat sekä suuri joukko teollisuusyrityksiä, kaupunkeja ja kuntia. Voimatelin 900 palveluammattilaisen organisaatio palvelee asiakkaita Suomesta ja Virosta käsin. Voimatelin omistaa suomalainen Osuuskunta KPY.