Elenia asentaa Oriveden ja Juupajoen asiakkailleen uusia älykkäitä sähkömittareita

Sähkönkulutuksen mittausuudistus tuo verkkopalvelut uuteen rooliin ilmastoteoissa

Verkkopalveluyhtiö Elenia aloittaa tällä viikolla Orivedellä ja Juupajoella asiakkailleen uusien älykkäiden sähkömittareiden asennukset. Asennukset hoitaa kotimainen Voimatel, ja uudet mittarit toimittaa kotimainen Aidon. Elenian vuosina 2021-2024 aikana toteuttama sähkönkulutuksen mittausuudistus tuo verkkopalvelut uuteen rooliin ilmastoteoissa. Yli 400 000 Elenian asiakasta saa uuden älykkään mittarin.

Oriveden ja Juupajoen asennukset starttaavat Elenian usean vuoden hankkeen, jossa Voimatelin asennustyöt etenevät alueittain yli kuntarajojen. Seuraavaksi asennukset alkavat Pirkanmaalla lokakuussa Ruovedellä sekä Mänttä-Vilppulassa.

”Elenian asiakkaat saavat mittarinvaihdosta suoraan tietoa hyvissä ajoin ennakkoon. Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton”, kertoo Elenian asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala.  

Mittariasennukset työllistävät Elenian verkkoalueen maakunnissa Voimatelin henkilöstöä vuosia. Asennukset alkavat syyskuussa Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla keväällä 2022, Keski-Suomessa syksyllä 2022 ja Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkuvuodesta 2023.

Kaikkiaan 400 000 Elenian asiakkaan sähkömittarit vaihdetaan uusiin nykyisten mittareiden tullessa käyttöikänsä päähän. Noin 40 000 Elenian asiakkaalla on tätä uudemmat mittarit, jotka vaihdetaan myöhemmin.

Elenia yhä vahvemmin mukaan ilmastotekoihin

Energia-alan ilmastoteot tarvitsevat toimiakseen teknologian uusimpia ratkaisuja sähköverkossa sekä uutta sähkönkulutuksen mittausjärjestelmää, sillä tarve sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen kasvaa.

Sähköä käytetään yhä enemmän, jotta fossiilisista polttoaineista päästään eroon. Sähköautot sekä kotien ja kiinteistöjen aurinkovoimalat yleistyvät. Syntyy uudenlaisia energiayhteisöjä. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulella, jolloin sään vaihtelut vaikuttavat sähköntuotannon määrään.

”Energiajärjestelmä on suuressa murroksessa, mikä vaatii myös verkkopalveluiden kehittämistä. Edistämme muutosta uudistamalla sähköverkkoa ja sen teknologiaa. Verkkopalvelut ovat tulossa keskeiseen rooliin ilmastoteoissa”, Harala sanoo.

Asiakkaille sähkönkulutuksen mittauksen kehitys näkyy lähivuosina muun muassa nykyistä reaaliaikaisempana tietona omasta sähkönkulutuksesta ja uusina mahdollisuuksina sähkömarkkinoilla. 

”Ensin on vuorossa uusien sähkömittareiden asennukset. Niiden edetessä ratkomme seuraavia askeleita palvelukehityksessä. Lähivuosina entistä tarkempi sähkönmittaus tuo energiansäästöjä, sillä kulutusta voidaan tulevaisuudessa seurata 15 minuutin välein ja nopeamminkin”, Harala toteaa.

Testattua kotimaista teknologiaa

”Olemme valmistelleet huolella tämän uudistuksen. Toteutimme muun muassa hankkeen, jossa ohjasimme testiin osallistuneiden asiakkaittemme sähkölämmitystä ja vesivaraajia joustavasti eri ajankohtina uutta teknologiaa käyttäen. Palaute oli myönteistä, sillä sähkönkulutuksen jousto ei vaikuttanut arkeen tai asumismukavuuteen”, Harala kertoo.

Sähkömittari- ja järjestelmätoimittaja Aidon on luonut yhteistyössä Elenian kanssa teknologia-alustan, joka mahdollistaa tulevaisuudessa uusia palveluita. Aidonin kumppanina mukana on teleoperaattori Elisa, joka vastaa mittauslaitteistojen ja -järjestelmän välisistä IoT-tietoliikenneyhteyksistä. 

Asentaja asentamassa uutta sähkömittaria taloon

Fakta

  • Uusi sähkönkulutuksen mittausteknologia tuo Elenian vahvasti mukaan energia-alan ilmastoratkaisuihin.
  • Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat säätövoimaksi lisää kulutusjouston ratkaisuja.
  • Älykäs sähköverkko mahdollistaa tehokkaan uusiutuvan energian käytön kasvun.
  • Uuden sukupolven mittausjärjestelmä edistää uusiutuvan energian ja kulutusjouston tasapainoa energiajärjestelmässä.
  • Entistä tarkempi sähkönmittaus mahdollistuu Elisan uusimmalla IoT-teknologialla. Mittareihin saa yhteyden haastavistakin paikoista, kuten monen seinän takaa tai maan alta.
  • Asiakkaat ja isännöitsijät saavat mittarinvaihdosta ennakkotiedon postitse sekä kotitaloudet asennusajan, jonka voi tarvittaessa vaihtaa.
  • Ennen asennusajan vahvistusta asiakkaitten ei tarvitse tehdä mitään.
  • Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.

Elenia palvelee 432 000 kotitalous-, yritys- ja yhteiskunta-asiakasta yli sadan kunnan alueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Huolehdimme sähköverkon toimivuudesta ja uudistamisesta, ja rakennamme sähköverkkoa ja -liittymiä kumppaniyhtiöittemme kanssa. Mittaamme asiakkaidemme sähkönkulutuksen ja toimitamme energiatiedot sähkönmyyjille. Kehitämme tulevaisuuden sähköverkkoa uutta teknologiaa hyödyntäen. Pidämme huolta ympäristöstä ja edistämme Suomen sähkömarkkinoiden kehitystä. Toimintamme ja palveluittemme perustana on vastuullisuus.

Aidon on Pohjoismaiden johtava älykkään sähköverkon mittausratkaisujen, sovellusten ja palveluiden toimittaja. Älykkäät energianmittausjärjestelmämme mahdollistavat asiakkaillemme luotettavan energianmittauksen ja -jakelun ja tehokkaat jakeluverkon ylläpitoprosessit. Aidonin toimittamaa teknologiaa on käytössä yli 3 miljoonassa energianmittauspisteessä Pohjoismaissa. Päätoimipaikkamme on Jyväskylässä ja meillä on toimipisteet Ruotsin Solnassa ja Norjan Askerissa. Logistiikkakeskuksemme sijaitsee Vantaalla.  

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teknologioiden edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, liikevaihto 2020 oli 1,89 miljardia euroa ja henkilöstöä yli 5 000. Elisa on hiilineutraali yhtiö. Seuraa matkaamme: elisa.fi, Facebook @elisasuomi, Twitter @ElisaOyj 

Voimatel on sähkö- ja tietoverkkojen sekä -järjestelmien elinkaaripalvelujen ja ratkaisujen tuottaja, joka auttaa asiakkaitaan menestymään varmistamalla heidän kriittisten järjestelmien ja verkkojen erinomaisen palvelukyvyn luotettavilla asiantuntijapalveluillaan sekä uudistuvilla ratkaisuillaan. Yhtenä alansa suurimpana toimijana Voimatelin asiakkaina ovat mm. Itämeren alueen ja Keski-Euroopan teleoperaattorit, Suomen merkittävimmät siirto- ja jakeluverkkoyhtiöt, globaalit laitevalmistajat sekä suuri joukko teollisuusyrityksiä, kaupunkeja ja kuntia. Voimatelin 900 palveluammattilaisen organisaatio palvelee asiakkaita Suomesta ja Virosta käsin. Voimatelin omistaa suomalainen Osuuskunta KPY.