Elenia asentaa uusia älykkäitä sähkömittareita Vesangassa, Kuohulla ja Korpilahdella

Elenia asentaa Vesangassa, Kuohulla ja Korpilahdella noin 4 600 asiakkaalleen uuden, älykkään sähkömittarin osana sähkönkulutuksen mittausuudistustaan. Asennukset alkavat toukokuussa ja jatkuvat loppukesään saakka. Asiakkaat saavat ennakkoon tietoa mittarinvaihdosta kirjeitse. Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton. Tähän mennessä jo yli 250 000 Elenian asiakasta on saanut uuden älykkään sähkömittarin.

Vuosina 2021–2025 aikana toteutettava mittausuudistus avaa asiakkaille pääsyn Elenian AinaLab-palveluun, jossa voi seurata omaa sähkönkulutustaan lähes reaaliaikaisesti sekä kodin sähköjärjestelmän kuormituksen jakaantumista. AinaLabista saatava mittaustieto soveltuu esimerkiksi kulutustottumusten seurantaan tai sähkötöiden suunnittelun tueksi.

”Tavallisesti eri sähkönkulutuksen seurantapalveluissa kokonaiskulutustieto on saatavilla päivän tai parin viiveellä. Elenian AinaLab -palvelussa kulutustieto on nähtävissä vaihekohtaisesti, ja sen viive on parhaimmillaan vain muutaman minuutin, yleensä korkeintaan tunnin mittainen”, kertoo Elenian asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala.

Uusissa sähkömittareissa on mahdollisuus kuormanohjaukseen, jonka voi ottaa käyttöön AinaLabissa. Kuormanohjauksen avulla uutta sähkömittaria voi ohjata ajastamaan sähkökäyttöisiä laitteita, kuten sähkölämmitteisen kodin sekä veden lämmitystä. Kuormanohjaus huomioi käytössä olevan siirtotuotteen sekä pörssisähkön spot-tuntihinnan. Palvelut ovat maksuttomia.

Uusissa sähkömittareissa on lisäksi kotiautomaatioliitäntä, joka mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön. Tätä uutta ominaisuutta asiakas voi hyödyntää oman palveluntarjoajansa avulla esimerkiksi kotiautomaation ohjaamisessa tai sähköautojen latauslaitteissa.

Testattua teknologiaa

Teknologia-alustan uusille palveluille on luonut sähkömittari- ja järjestelmätoimittaja Aidon yhteistyössä Elenian kanssa. Sähkömittareiden asennuksen Elenialle toteuttaa Elvera.

”Edistämme sähköistä, vihreää siirtymää uudistamalla sähköverkkoa ja sen teknologiaa sekä kehittämällä asiakkaille uusia palveluita. Älykkään sähköverkon merkitys on ilmastoratkaisuissa keskeinen”, Harala sanoo.

Elenia vaihtaa kaikkiaan 400 000 asiakkaan sähkömittarit uusiin nykyisten mittareiden teknisten ominaisuuksien tullessa käyttöikänsä päähän. Noin 40 000 asiakkaalla on tätä uudemmat mittarit, jotka menevät vaihtoon myöhemmin.

Lue lisää mittausuudistuksestamme täältä.

Faktat

• Uudet sähkömittarit mahdollistavat asiakkaille uusia palveluita.
• Älykäs sähköverkko ja uudet palvelut edistävät uusiutuvan energian käytön kasvua.
• Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat säätövoimaksi lisää kulutusjouston ratkaisuja.
• Uusi mittausjärjestelmä edistää kulutusjouston tasapainoa energiajärjestelmässä.
• Uudella IoT-teknologialla on mahdollista entistä tarkempi sähkönmittaus. Mittareihin saa yhteyden haastavistakin paikoista, kuten monen seinän takaa tai maan alta.
• Asiakkaat ja isännöitsijät saavat mittarinvaihdosta ennakkotiedon postitse sekä kotitaloudet asennusajan, jonka voi tarvittaessa vaihtaa.
• Ennen asennusajan vahvistusta asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään.
• Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.