Elenia istuttaa yhteensä 15 000 puun taimea Jämsässä ja Hämeenlinnassa

Yhteensä seitsemän hehtaaria ilmajohtojen alta vapautuvaa johtokatua metsitetään taimien istutuksella Elenian verkkoalueella Jämsässä ja Hämeenlinnassa kesäkuussa. Elenia jatkaa yhteistyötä 4H-järjestön ja Taimiteko-toiminnan kanssa neljättä vuotta peräkkäin.

Kun Elenian asiakas vaihtaa laskutuksensa e-laskuksi, lahjoittaa Elenia ilmastotekona yhden puun taimen. Myös Elenian omassa EleniaGO-mobiilipelissä pelaaja voi hankkimillaan pisteillä osallistua taimien istutukseen. Elenian taimien istutukset hoitaa 4H-järjestö Taimiteko-yhteistyönä. Taimiteko työllistää paikallisia nuoria puiden istutukseen.

Juuri nyt vuorossa on istuttaa viime vuonna pottiin kertyneet 15 000 puun taimea. Maat istutuksille löytyivät vuonna 2023 purettujen ilmajohtojen johtokaduilta Jämsästä ja Hämeenlinnasta.

Istutuspuuhia Jämsässä johtokadulla
Jämsän 4H-yhdistyksen nuoria istutuspuuhissa johtokadulla.

Kun Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa uudistaessaan ikääntyvää ilmajohtoverkkoa, vapautuu maata entisten johtokatujen leveydeltä. Maat ovat yksityisten maanomistajien omistuksessa.

”Kun asiakas tekee omaa arkeaan helpottavan valinnan ja ottaa käyttöön e-laskun, tekee hän samalla kauttamme pienen ilmastoteon. Myös istutuskohteiksi valittujen johtokatujen maanomistajat ovat olleet toimintaan tyytyväisiä. Istutukset ovat heille vapaaehtoisia ja maksuttomia,” kertoo Elenian maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen.

Nuoria istuttamassa puita

Jämsän 4H-yhdistyksen työllistämiä nuoria.

Taimiteko-toiminnassa paikalliset 4H-yhdistykset vastaavat puiden istutuksesta. Taimiteko-toiminta työllistää istutustöihin pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria.

”Elenian ja heidän asiakkaidensa ansiosta pystymme tarjoamaan nuorille tärkeitä kesätyöpaikkoja. Taimiteon kautta sadat alle 18-vuotiaat nuoret saavat arvokasta kesätyö- ja metsäalan kokemusta vuosittain ympäri Suomea”, kommentoi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Neljässä vuodessa 70 000 puuta

Elenia aloitti Taimiteko-yhteistyön vuonna 2020.

”Nykyisin puiden istutus on osa vastuullisuusohjelmaamme, yksi asiakaslupauksistamme ja EleniaGO-pelimme palkintovaihtoehdoista,” kertoo Saarinen.

Neljän vuoden yhteisistutusmäärä nousee jo 70 000 puuhun ja puita on istutettu yhteensä kahdeksalle paikkakunnalle eri puolille Elenian verkkoaluetta. Jokainen uusi puu metsässä sitoo hiiltä ja hillitsee ilmastovaikutuksia. Elenian istuttamat puut tulevat elinaikanaan sitomaan 16 275 000 kiloa hiiltä, mikä vastaa laskennallisesti ilmastovaikutuksiltaan bensiinikäyttöisen auton 2 900 matkaa maapallon ympäri.

Infografiikka: Neljä vuotta. 70 000 puuta 35 hehtaaria metsää. Kahdeksan paikkakuntaa: Pyhäjärvi, Jämsä, Orivesi, Saarijärvi, Viitasaari, Kannonkoski, Joutsa ja Hämeenlinna. Elenian istuttamat puut tulevat elinaikanaan sitomaan 16 275 000 kiloa hiiltä, mikä vastaa ilmastovaikutuksiltaan bensiinikäyttöisen auton 2 900 matkaa maapallon ympäri.

Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja. Kuusen ja männyn taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai ovat poistuneet turvetuotannosta. Nuorten rekrytoinnista ja työn ohjaamisesta vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset. Lue lisää www.taimiteko.fi