Olet täällä

Elenia Lämpö investoi noin 30 miljoonaa Hämeenlinnan kaukolämmön tuotantoon

Elenia Lämpö on tehnyt investointipäätöksen Hämeenlinnan Vanajan voimalaitoksen uudistamisesta ja merkittävänä osana investointia on uuden biopolttoaineita käyttävän kattilan hankinta. Uusi kattila on tavoitteena ottaa käyttöön 2020. Tällöin Elenia Lämmön uusiutuvien polttoaineiden osuus Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa nousee reilusti yli 80 %:iin.  Kattilan toimittaa Valmet Technologies Oy.

Vanajan voimalaitokselle hankittava ns. leijupetikattila käyttää pääpolttoaineena puupohjaisia polttoaineita kuten metsien harvennushakkuiden tähteitä ja puutuoteteollisuuden sivutuotteita mm. sahapurua ja puun kuorta. Investoinnin jälkeen Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa uusiutuvien polttoaineiden osuus nousee reilusti yli 80%:iin ja tällöin koko Elenia Lämmön käyttämien uusiutuvien osuus nousee 85 %:iin. Tämä on merkittävästi suurempi kuin Suomessa keskimäärin (36%).

Kattilan avulla myös lämmön tuotannon energiatehokkuus kasvaa. Lämpöteholtaan 35 MW kattilan hyötysuhde on erittäin korkea. Lisäksi kattilan savukaasulauhdutin nostaa lämpötehoa vielä 10 MW.

Uusi biokattila on tavoitteena ottaa käyttöön vuonna 2020. Se korvaa 1950-luvun alussa rakennetun kattilan, joka on nyt käytetty loppuun. Uusi kattila rakennetaan vanhojen purettavien kattiloiden paikalle, ja uuden asennustyöt alkavat syksyllä 2019. Kattilan toimittaa Valmet Technologies Oy. Vanajan voimalaitos täyttää ensi vuonna 80 vuotta ja toimii silloin rakennettujen seinien sisällä uudella modernilla teknologialla.

”Tällä merkittävällä investoinnilla toteutamme yrityksemme strategiaa panostaa ympäristömyötäisiin energiaratkaisuihin ja energiatehokkuuteen. Investointi myös lisää entisestään uusiutuvien polttoaineiden osuuttamme, jossa olemme selkeästi Suomen edelläkävijöitä. Hanke työllistää alueellamme niin rakennusaikana kuin myös jatkossa polttoaineen toimituksissa. Polttoaineet hankintaan mahdollisimman läheltä voimalaitosta”, toteaa investoinnista Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä.
”Kyseessä on uusintatilaus samalle voimalaitokselle, mikä osoittaa Elenia Lämmön luottamusta Valmetin biomassaa polttoaineenaan käyttävälle HYBEX-kattilateknologialle lämmöntuotannossa”, sanoo Valmetin lämpö- ja voimalaitoksista vastaava johtaja Frank Ligthart.

Lisätietoja:
Elenia Lämpö Oy, Toimitusjohtaja Matti Tynjälä, puh. 040 779 6258
Elenia Lämpö Oy, Tekninen johtaja Anne Piispanen, puh. 040 720 8065