Olet täällä

Elenia lentokuvaa sähköverkkoa kunnonhallintaa varten

Koko runkoverkko kuvauksessa vuosina 2017-2020

Sähköverkkoyhtiö Elenia lentokuvaa touko- heinäkuussa sähköverkkoaan kunnonhallintaa varten. Sähköverkon Elenialle lentokuvaa helikopterilla Visimind AB ja tallentaa kuviksi 20 kilovoltin keskijännitteistä runkoverkkoa kesän aikana noin 3700 kilometriä eri puolilla Elenian verkkoaluetta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Elenia lentokuvauttaa vuosien 2017-2020 aikana koko 20-110 kilovoltin ilmajohtoverkkonsa. Viimekuussa Hämeessä ja Pirkanmaalla alkaneet lennot jatkuvat kesän mittaan kohti Keski-Suomea sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaata.

”Lennoilta saamme kolmelta eri kameralta tarkkoja kuvia kaikista ilmajohtoverkon komponenteista eri suunnista sekä yleiskuvaa johtoalueesta. Tarkastamme kuva-aineiston syksyn aikana ja sen avulla kohdennamme sähköverkon kunnossapidon tarvittaviin kohteisiin. Jo lentojen aikana paikallistamme kriittisimmät kohteet, kuten heikkokuntoisimmat sähköpylväät. Niille tilaamme korjaukset kiireellisyyden mukaan, kertoo kunnonhallinta-asiantuntija Pauliina Salovaara Eleniasta.

Helikopterissa on mukana myös laserkeilain, joka kerää Elenian ilmajohtoverkosta tarkkaa aineistoa. Tästä aineistosta analysoidaan automaattisesti johtojen raivaustilanne sekä rakennusten ja muiden rakenteiden etäisyydet sähköverkosta.

”Lentokuvaus tuo esiin kohteita, joissa sähköverkon alla tai läheisyydessä on tavaraa, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Puutumme näihin ja opastamme turvaetäisyyksistä sähköverkkoon, Salovaara kuvaa yhteistyötä kiinteistöomistajien kanssa.

Ilmakuvat ja laserkeilaukset ovat luotettava tapa tarkastaa sähköverkon kuntoa, ja lentotarkastukset ovat tehostaneet sähköverkon ylläpitoa ja turvallisuutta. Ilmakuvat tuovat esiin yksityiskohtia, joita aiemmin maasta tehdyssä tarkastuksessa ei nähtäisi lainkaan. Kuva-aineistoa voidaan lentää uudelleen tietokoneella ja tutkia sähköverkkoa yksityiskohtaisesti. Elenian urakoitsijakumppanin tarkastajat analysoivat kuvat ja tekevät työohjeet kohteen raivaus- ja kunnostustöistä kuvineen suoraan työryhmille.

”Työ nopeutuu, kun asentajat ja raivaajat pääsevät pistämään paikat kuntoon valmiit työohjeet mukanaan. Vuodenaika ja säät eivät rajoita työtämme, vaan voimme tehdä tarkastusta tauotta. Myös näin parannamme sähkönjakelun varmuutta, Salovaara sanoo.
Ilmakuvaus näyttää myös missä johtokatujen reunapuut kallistuvat sähköverkkoon päin. Johtokadun ulkopuolelta verkkoa uhkaavat puut on helpompi havaita ilmakuvista kuin maasta. Sähköverkon lentokuvaukset tehostavat myös verkkoinvestointien suunnittelua, kun teknisten verkostokuvien rinnalla on käytössä todelliset kuvat suoraan maastosta.
”Verkostosuunnittelijat hyödyntävät kuvamateriaalia ratkoessaan mitä verkostokomponentteja on paras käyttää ja sijoittaa”, Salovaara toteaa.
Lentokuvattavien sähköasemien alueet ovat esillä Elenian verkkosivujen raivauskartalla, jossa on lisäksi tietoa johtoalueiden raivauksista, niiden reunapuuhakkuista sekä johtoalueiden vierimetsien hoitohankkeista. www.elenia.fi/sahko/raivauskartta

Lisätietoja: Kunnonhallinta-asiantuntija Pauliina Salovaara puh. 0400 253 785

Lentokuvattavat sähköverkkoalueet 2017
• Kanta-Häme, Hämeenlinna ja Janakkala – 290 km
• Päijät-Häme, Heinola – 90 km
• Pirkanmaan, Akaa, Nokia, Mänttä-Vilppula, Pälkäne, Urjala ja Ylöjärvi – 1250 km
• Keski-Suomi, Jyväskylä, Jämsä, Karstula, Kuhmoinen, Laukaa, Petäjävesi ja Äänekoski – 1300 km
• Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki – 110 km
• Pohjois-Pohjanmaa, Haapavesi, Nivala, Raahe, Siikajoki ja Siikalatva – 700 km

 

Sähköverkon lentokuvaukset tehostavat sähkönjakelun turvallisuutta, kun Elenia voi opastaa poistamaan sähköverkon läheisyydestä riskejä, esimerkiksi puupinoja tai vastaavia