Elenia maakaapeloi Kangasalla säävarmaa sähköverkkoa reilut 110 kilometriä

Sähköverkkoyhtiö Elenia jatkaa Kangasalla vanhan ilmajohtoverkon maakaapelointia.

Nyt maakaapeloitavan sähköverkon projektit ovat Ranssila-Haviseva, Siperiantie-Onkijärvi sekä Sahalahden keskusta, josta alla myös video. Rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa Ranssila – Havisevalla ja Sahalahden keskustassa. Siperiantie - Onkijärvi työmaan maanrakennus käynnistyy loppukesän aikana.

Työn alla olevassa maakaapeloinnissa uudistetaan 49 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 65 kilometriä pienjänniteverkkoa. Maisemaan sopivia ympäristöystävällisiä puistomuuntamoita tulee näille johto-osuuksille 50.

”Tämän pätkän rakentaminen on aloitettu helmikuussa 2018 ja tällä hetkellä on menossa kaapeleiden kaivuu maahan.  Elenian urakoitsijana kohteessa on Pirkanmaan Verkostopalvelu Oy”, kertoo Elenian projektipäällikkö Jukka Laakso.
Hankkeessa on mukana myös Saarioinen, joka kaapeloi samalla omia ilmajohtojaan. Saarioisten sähkönjakelun varmuus siis paranee tässä yhteydessä samalla kuin koko Sahalahden taajamankin. 

Mikko Tolonen, projektipäällikkö Pirkanmaan verkostopalvelusta kertoo videolla, että työ on sujunut hyvin ja kaivureiteistä on sovittu yhdessä asiakkaiden kanssa. Työ valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä ja ensi talvena puretaan vielä vanhoja ilmajohtoja.


Elenian sähköverkkouudistus vaikuttaa valmistuttuaan välillisesti yli neljän tuhannen kangasalalaisen sähkönjakelun varmuuteen. Kangasalan sähköverkkoinvestoinnin arvo nousee lähes 4 miljoonaan euroon, josta Sahalahden osuus n. 1,6 miljoonaa.

Elenia on uudistanut sähköverkkoa säävarmaksi Pirkanmaalla vuosina 2012–2017 yli 3300 kilometriä. Verkkouudistukset ovat parantaneet välillisesti kymmenien tuhansien pirkanmaalaisten sähkönjakelun luotettavuutta. Käytännössä tämä merkitsee, että ukkoset, myrskyt ja lumikuormat katkovat sähköjä aiempaa harvemmin.

Kaikkiaan Elenian verkkoinvestoinnit Päijät- ja Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla nousevat tänä vuonna yli 140 miljoonaan euroon. Vuosittain Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Yhtiön maakaapelointiaste nousee 75 prosenttiin vuonna 2028.

Lisätietoa: Jukka Laakso, projektipäällikkö, Elenia Oy, puh. 040 5955 366