Olet täällä

Elenia parantaa Jämsän Himoksen sähkönjakelun varmuutta maakaapeloimalla 40 kilometriä sähköverkkoa

Sähköverkkoyhtiö Elenia uudistaa Jämsän Himoksella vanhaa ilmajohtoverkkoa maakaapeloimalla säävarmaa sähköverkkoa.
Nyt rakennettava reitti kulkee Kähön ja Himoksen alueella. Samalla alueelle vedetään valokuituverkko. 

Työn alla olevassa maakaapeloinnissa uudistetaan 25 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 15 kilometriä pienjänniteverkkoa. Maisemaan sopivia ympäristöystävällisiä puistomuuntamoita tulee näille johto-osuuksille 24 kappaletta.

”Uudistetun runkoverkon myötä sähkönjakelun keskeytyksiä alueella on jatkossa helpompi minimoida. Kohteessa on tehty yhteistyötä myös Museoviraston kanssa, sillä alue on arkeologisesti merkittävä kohde.  Maakaapelointityölle tehtiin osalle reittiä arkeologista valvontaa Museoviraston ohjeistuksen mukaisesti. Elenian urakoitsijoina kohteissa ovat JTT Power Oy ja valokuidun osalta Pohjois-Hämeen Puhelin Oy”, kertoo Elenian projektipäällikkö Jari Keinänen.

JTT Powerin toimitusjohtaja Jani Oikarinen kertoo videolla, että työtä on tehty vaihtelevassa maastossa. Maanomistajat ovat tyytyväisiä vanhojen pylväiden poistosta, sillä se tuo lisää pelto- ja metsäpinta-alaa käyttöön. Vanha, käytöstä poistuva verkko puretaan keväällä 2019.

Elenian sähköverkkouudistus vaikuttaa valmistuttuaan välillisesti yli tuhannen jämsäläisen sähkönjakelun varmuuteen. Alueella sijaitsee Elosen Leipomo, jonka sähkönjakelun varmuutta uudistus vahvistaa. Jämsän Himoksen sähköverkkoinvestoinnin arvo nousee yli 1,3 miljoonan euron.

Kaikkiaan Elenian verkkoinvestoinnit Uudellamaalla, Päijät- ja Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla nousevat tänä vuonna yli 140 miljoonaan euroon. Vuosittain Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Yhtiön maakaapelointiaste nousee 75 prosenttiin vuonna 2028.

Lisätietoa: Jari Keinänen, projektipäällikkö, Elenia Oy, puh. 040 533 3741.