Olet täällä

Elenia pilotoi Keski-Suomessa valokuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon yhteydessä

Elenia rakentaa Keski-Suomessa valokuituverkkoa säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä. Yhtiö pilotoi valokuituverkon rakentamista Keski-Suomessa Laukaassa, Saarijärvellä, Uuraisilla sekä Viitasaarella kumppanina Telia. Kohteiden myynti asukkaille alkaa tänään. 

Elenia Palvelut Oy toimii tilaajana pilottihankkeissa, joissa rakennetaan kuituverkkoa useissa kohteissa Laukaassa, Saarijärvellä, Uuraisilla ja Viitasaarella. Elenia ottaa asiakkaisiin suoraan yhteyttä näillä alueilla. Valokuiturakentamisen tarkat alueet löytyvät osoitteesta https://kuitu.elenia.fi/

Elenia on vuosia tehnyt laajaa yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa sähkö- ja valokuituverkon yhteisrakentamisessa. Kaikkia yhteisrakentamisen mahdollisuuksia ei haja-asutusalueilla kuitenkaan ole voitu täysimittaisesti hyödyntää Elenian maakaapeloidessa sähköverkkoa. Elenia toteuttaa oman kuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä osallistuakseen Suomen digitaalisen infrastruktuuristrategian tavoitteiden saavuttamiseen.

”Maakaapeloidessamme sähköverkkoa keskeisenä tavoitteenamme on ollut saada valokuiturakentajia mukaan. Aikataulut ja muut tekijät eivät aina kohtaa, ja siksi toteutamme nyt omaa avausta valokuituverkkoihin. Voimme näin osaltamme edistää Suomen digitaalista kehitystä. Valokuitumme mahdollistaa haja-asutusalueilla aiempaa useammalle asiakkaalle tehokkaammat nettiyhteydet,” sanoo toimitusjohtaja Ville Sihvola Elenia Palvelut Oy:stä.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuonna Suomen digitaalisen infrastruktuurin strategian 2025. Sen tavoitteena on nostaa Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Tämän tavoitteen toteuttaminen vaatii sekä langattomien että valokuituverkkojen laajentamista ja kehittämistä myös haja-asutusalueilla.

Keski-Suomen valokuituliittymien myynti alkaa tänään 
Asiakkaille nettipalveluita tarjoavana kumppanina Elenialla on Keski-Suomessa Telia. Elenia omistaa rakentamansa valokuituverkon ja vastaa kuituliittymien toimittamisesta. Telia puolestaan tarjoaa asiakkaille netti- ja viihdepalveluita. Päätöksiä kuituverkon laajemmasta rakentamisesta Elenia tekee näiden nyt myyntiin tulevien kohteiden kokemusten perusteella.

”Luonnollisesti valokuiturakentamisen toteutumiseen vaikuttaa se, että asiakkaita saadaan mukaan riittävästi”, sanoo Sihvola.

Elenian valokuituliittymien myyntikampanja Keski-Suomessa alkaa syyskuussa ja jatkuu jouluun saakka. Asiakkaat saavat liittymät käyttöön ensi vuonna. Lasku liittymästä tulee asiakkaille vasta työn valmistuttua. Kuituliittymän kampanjahinta yksityisasiakkaille on 2 190 euroa. 

Kuituverkon kehitystyön ohessa Elenia jatkaa yhteisrakentamishankkeita kuntien, kuituoperaattoreiden ja muiden infrarakentajien kanssa.

Elenian valokuiturakentamisen alueet Keski-Suomessa
Laukaa: Ahveninen -Tervatehdas / Anttospohja - Myyrä - Haarala / Vilppulantie
Saarijärvi: Rahkolankylä - Rantakylä / Rajala - Rarvaala – Summassaari
Uurainen: Hirvaskangas - Hirvaskylä
Viitasaari: Viitasaaren taajama - Kurkela