Olet täällä

Elenia rakentaa Ruovedellä säävarmaa sähköverkkoa yli 120 kilometriä

Samalla Ruoveden kylät ja Pohjois-Hämeen Puhelin Oy vetää alueelle valokuituverkon.

Sähköverkkoyhtiö Elenia jatkaa mittavia verkkouudistuksia yhdessä Ruoveden viiden kylän ja Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n kanssa. Yhteisrakentamishankkeessa Ruoveden kylät saavat Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n valokuituverkon kyliinsä ja Elenia uudistaa samalla sähköverkkoaan maakaapeloimalla säävarmaksi.

Elenia vie Ruovedellä sähköverkkoa maan alle suojaan myrskyiltä ja lumikuormilta yli 120 kilometriä johto-osuuksilla Väärinmaja - Ahveninen, Ruhala - Jäminkipohja sekä Myllykylä - Tuuhoskylä. Keskijännitteistä verkkoa uudistetaan 75 kilometriä ja pienjännitteistä 51 kilometriä.

Maisemaan sopivia, ympäristöystävällisiä uusia puistomuuntamoita tulee uuteen sähköverkkoon kaikkiaan 70. Uusissa puistomuuntamoissa on öljykaukalot ympäristön suojaksi. Samalla sähköverkosta poistuu 40 vanhaa pylväsmuuntajaa. 

Elenian verkkouudistus vaikuttaa valmistuttuaan välillisesti parin tuhannen Ruoveden asukkaan sähkönjakelun varmuuteen. Sähköverkkoinvestoinnin arvo on yli 3,4 miljoonaa euroa. Urakoitsijoina työssä toimivat KNK Networks, Sähköverkkopalvelu Finland Oy sekä Veljekset Hemming Oy.

Hankkeessa on kevään aikana tehty maastosuunnittelua. Hankkeen etenemisestä on myös kerrottu paikallisille maanomistajille ja heidän kanssaan on sovittu, mihin kaapelit ja puistomuuntamot sijoitetaan.

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n suunnittelupäällikkö Matti Tuuri kiittelee yhteisrakentamisen hyötyä Ruoveden asukkaille. 

-  Kun saamme maakaapeloidun sähköverkon ja valokuidut yhdellä kertaa maihin, on rakentamisesta mahdollisimman vähän haittaa arkielämälle. Samalla yhteisrakentamisen tehokkuus tuo kustannussäästöjä, Tuuri toteaa.

Maiseman muutoksen ohella maankäyttö verkkorakentamisen edetessä muuttuu.
- Sähköverkon maakaapelointi vapauttaa Ruovedellä noin 60 hehtaaria maata maatalous- ja muuhun käyttöön, toteaa Elenian projektipäällikkö Jari Keinänen.

Maanrakennustyöt alkavat juhannuksen jälkeen ja uudet sähkö- ja kuituverkot valmistuvat keväällä 2019 näiden kolmen hankkeen osalta.

Elenia, Pohjois-Hämeen Puhelin Oy ja valovoimaa Ruovedelle – hanke järjestävät Ruovedellä Jäminkipohjassa Kaukopohjan nuorisoseuran talolla asukasillan ensi tiistaina 5.6.

Valovoimaa Ruovedelle -hankkeen vetäjä Vuokko Mäenpää kertoo, että kylissä ollaan hyvin innoissaan siitä että samaan kaivantoon saadaan sekä valokuitu että säävarma sähkö. Tämä tuo elinvoimaa kaikille kylille, iloitsee Mäenpää.

Elenia on uudistanut sähköverkkoa säävarmaksi Pirkanmaalla vuosina 2012–2017 yli 3330 kilometriä. Verkkouudistukset ovat parantaneet välillisesti kymmenien tuhansien pirkanmaalaisten sähkönjakelun luotettavuutta. Käytännössä tämä merkitsee, että ukkoset, myrskyt ja lumikuormat katkovat sähköjä aiempaa harvemmin.

Kaikkiaan Elenian verkkoinvestoinnit Päijät- ja Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla nousevat tänä vuonna yli 140 miljoonaan euroon. Vuosittain Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Yhtiön maakaapelointiaste nousee 75 prosenttiin vuonna 2028.

Lisätietoa:
Matti Tuuri, suunnittelupäällikkö, Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, puh. 044 746 4244.
Jari Keinänen, projektipäällikkö, Elenia Oy, puh. 040 533 3741.
Vuokko Mäenpää, Valovoimaa Ruovedelle - hanke, puh. 050 526 1185

Avainsanat: