Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa Pohjois-Pohjanmaalla yli 6 miljoonalla eurolla

Elenia uudistaa tämän vuoden aikana Pohjois-Pohjanmaalla ikääntyvää sähköverkkoa säävarmaksi usealla eri työmaalla. Elenia investoi sähköverkon maakaapelointiin näillä työmailla yhteensä reilut 6 miljoonaa euroa. Osa töistä on menossa ja osa alkaa myöhemmin kesän aikana.

Nivalassa, Haapajärvellä, Haapavedellä, Pyhäjärvellä, Oulaisissa ja Raahessa kaapeloidaan sähköverkkoa maahan tämän vuoden aikana yhteensä yhdeksällä eri työmaalla. Kaapeloinnilla sähköverkon ilmajohdot saadaan pois säiden armoilta. Uusi verkko rakennetaan maan uumeniin, mikä parantaa sähkön toimitusvarmuutta. Elenian 76 000 kilometrin sähköverkosta jo 60 prosenttia on säävarmaa verkkoa.

"Osassa uudistuskohteista rakennustyöt ovat menossa ja osassa rakentaminen alkaa myöhemmin tänä vuonna. Tavoitteena on saada uusi verkko käyttöön kaikissa kohteissa vuoden loppuun mennessä", kertoo projektipäällikkö Raimo Jussila Eleniasta.

Oulaisissa, Haapavedellä ja Nivalassa työt käynnissä

Työt ovat käynnistyneet keväällä Oulaisissa Mäyränperänkylällä ja Haapavedellä Ollilanperänkylällä sekä Oulaisissa Mökkiperän ja Törmäperän alueilla. Kaikilla työmailla uusi sähköverkko on määrä saada käyttöön syksyllä, minkä jälkeen vanhat ilmajohtoverkot puretaan talven aikana. Urakoitsijana työmailla toimii HSK Sähkö Oy.

Mäyränperänkylällä ja Ollilanperänkylällä rakennetaan 30 kilometriä uutta sähköverkkoa ja 13 uutta puistomuuntamoa. Rakentaminen parantaa alueella suoraan noin 200 asukkaan ja välillisesti noin 1000 asukkaan sähkönjakelua.

Mökkiperän ja Törmäperän alueilla puolestaan uutta sähköverkkoa rakennetaan 20 kilometriä ja reitille tulee 8 uutta muuntamoa. Rakentaminen vaikuttaa suoraan noin 100 asukkaan ja välillisesti noin 500 asukkaan sähkönjakelua.

Nivalassa Maliskylän ja Törmäperän alueella työt alkoivat jo toukokuussa. Valmista on tulossa syksyllä ja vanhat ilmanjohtoverkot puretaan ensi talvena. Alueella maakaapeloidaan 40 kilometriä uutta verkkoa. Uusia puistomuuntamoita tulee 18. Työmaan suoralla vaikutusalueella on noin 250 ja välillisesti noin 1000 asukasta. Urakoitsijana toimii KNK Network Oy.

Nivalassa ja Haapajärvellä verkkotöihin heinäkuussa

Sähköverkon uudistaminen jatkuu koko kesän ja heinäkuussa työt käynnistyvät Nivalassa Hituran ja Töllinperän alueella sekä Haapajärvellä Arvolan ja Ojakylän alueella. Työt valmistuvat syksyllä, ja vanhat ilmajohtoverkot katoavat maisemasta talvitöinä. Urakoitsijana molemmilla työmailla toimii KNK Network Oy.

Hituran ja Töllinperän alueella kaivetaan maahan 15 kilometriä kaapelia ja rakennetaan 8 uutta puistomuuntamoa. Arvolan ja Ojakylän alueella puolestaan verkkokilometrejä 30 ja uusia muuntamoita tulee 18.

Hirulan ja Töllinperän työmaan vaikutusalueella asuu noin 1000 asukasta ja Arvolan ja Ojakylän alueella noin 260.

Elokuussa vuorossa Pyhäjärven, Oulaisten ja Raahen kohteet

Elokuun aikana Elenia aloittaa vielä neljä uutta työmaata Pyhäjärvellä, Oulaisissa ja Raahessa. Pyhäjärvellä urakoitsijana toimii KNK Network Oy ja Oulaisissa ja Raahessa HSK Sähkö Oy.

Pyhäjärvellä kaapeloidaan maahan yhteensä 35 kilometriä kaapelia ja otetaan käyttöön 11 uutta puistomuuntamoa. Tavoitteena on saada uusi verkko käyttöön joulukuussa, ja vanhat ilmajohtoverkot hoidetaan pois talvipurkuina. Rakentaminen vaikuttaa suoraan noin 100 alueen asukkaaseen ja välillisesti noin 500 asukasta.

Oulaisissa Kintunperän ja Koskelanperän alueilla menee maihin uutta sähkökaapelia 22 kilometriä ja uusia puistomuuntamoita tulee 11. Valmista tulee syksyllä ja vanhat verkot puretaan pois talven aikana. Rakentaminen vaikuttaa suoraan noin 150 alueen asukkaaseen, ja välillisesti noin 750 asukkaaseen.

Raahessa käynnistyy elokuussa kaksi työmaata. Ensin verkkoa maakaapeloidaan Saloisten alueella Arkkukarissa, ja myöhemmin projekti jatkuu Arkkukarista Piehinkiin.

Arkkukariin tulee 18 kilometriä uutta kaapelia ja 9 uutta puistomuuntamoa, ja Arkkukarista Piehinkiin 25 kilometriä kaapelia ja 12 muuntamoa. Työmaiden vaikutusalueella asuu yhteensä lähes 1000 asukasta. Täälläkin valmista tulee syksyn aikana ja ilmajohdot katoavat maisemasta talvitöinä.