Olet täällä

Elenia tarkastaa 3D-lentokuvauksin sähköverkon kuntoa Kanta-Hämeessä

Elenia lentotarkastaa tästä viikosta alkaen keskijännitteistä sähköverkkoa Kanta-Hämeessä alueilla Lammi, Hietoinen, Tuulos, Iso-Evo, Riihilahti, Lepaa, Parola, Iittala, Renko, Teuro, Tammela, Räyskälä ja Tervakoski sekä myös Karkkilassa. Helikopterilennoilla tallennetaan 3D-kuva-aineistoa sähköverkon ympärivuotista tarkastusta varten. Ilmakuvat ja laserkeilaukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi ja luotettavaksi tavaksi tarkastaa sähköverkon kuntoa. Kuvauslennot jatkuvat Kanta-Hämeessä kesäkuun lopulle. Kuvauksessa on kaikkiaan 1250 kilometriä sähköverkkoa. Kaikkiaan Elenia kuvaa sähköverkkoaan tänä kesänä noin 7000 kilometriä.

Muutaman vuoden käytössä ollut työtapa on tehostanut sähköverkon ylläpitoa ja turvallisuutta. - Lentokuvaus tuo esiin kohteita, joissa sähköverkon alla tai läheisyydessä on tavaraa, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Puutumme näihin ja opastamme turvaetäisyyksistä sähköverkkoon, kertoo kunnossapitoinsinööri Jukka Rajala Eleniasta.  

Kertynyttä kuva-aineistoa voidaan lentää uudelleen tietokoneella ja tutkia sähköverkkoa yksityiskohtaisesti. Ilmakuvat tuovat esiin yksityiskohtia, joita aiemmin maasta tehdyssä tarkastuksessa ei ole välttämättä nähty lainkaan.

Elenian urakoitsijan tarkastajat analysoivat kaksi- ja kolmiulotteisen kuva-aineiston ja tekevät työohjeet kohteen raivaus- ja kunnostustöistä kuvineen suoraan työryhmille. - Vuodenaika ja säät eivät rajoita työtä, sillä kuva-aineiston avulla voimme tehdä tarkastusta tauotta. Nämä tarkastukset ovat osa toimenpiteitä, joilla parannamme sähkönjakelun varmuutta, Rajala kertoo.

Matalalla sähköverkon yläpuolella lentävässä helikopterissa on useita, erilaista kuva-aineistoa tuottavia kameroita. Kamerat tallentavat sekä tarkkaa lähikuvaa sähköverkosta että laajaa kokokuvaa johtokatualueesta. Laserkeilauksella saadaan erittäin tarkkoja kuvia puuston etäisyyksistä sähköverkkoon. 

- Esimerkiksi sähköpylväiden latvojen ja pylväsmuuntamoiden tarkastaminen on jalan tehtävään tarkastukseen verrattuna helpompaa. Työ nopeutuu, kun voimme lähettää asentajat ja raivaajat pistämään paikat kuntoon valmiit työohjeet mukanaan, Rajala toteaa.

Täsmäraivausta tarpeeseen

Verkkokuvauksen avulla Elenia tekee aiempaa tehokkaampaa tarpeen mukaista raivausta. - Kohdennamme raivaukset sinne missä todellinen tarve on. Poisjäänyt aikaperusteinen raivauskierto ei aina riittävästi ottanut huomioon puuston erilaisia kasvuolosuhteita, Rajala kertoo. 

Ilmakuvaus näyttää myös paremmin missä johtokatujen reunapuut kallistuvat sähköverkkoon päin. - Johtokadun ulkopuolelta verkkoa uhkaavat puut on helpompi havaita ilmakuvista kuin maasta.

Sähköverkon lentokuvaukset tehostavat myös verkkoinvestointien suunnittelua, kun teknisten verkostokuvien rinnalla on käytössä todelliset kuvat suoraan maastosta. - Myös verkostosuunnittelijat hyödyntävät kuvamateriaalia ratkoessaan mitä verkostokomponentteja on paras käyttää.

Lisätietoja: Kunnossapitoinsinööri Jukka Rajala Elenia Oy p. 0400 315 924


Kuvat vapaasti käyttöön

Sähköverkon lentokuvaukset tuovat esiin varastoinnin turvallisuusriskit sähköverkon läheisyydessä. Elenia puuttuu niihin samalla opastaen turvallista työskentelyä sähköverkon lähellä.