Elenia tekee taimitekoja yhdessä asiakkaidensa kanssa – 10 000 taimea Viitasaarelle ja Ähtäriin

Yhteistyö 4H-järjestön ja Taimiteko-toiminnan kanssa on jatkunut jo viisi vuotta. Kesäkuussa Elenian verkkoalueelle Viitasaarelle ja Ähtäriin istutetaan taimia yhteensä 5 hehtaarin alueelle.

Kun asiakkaamme vaihtaa laskutuksensa e-laskuksi, muuttaa Elenia teon taimeksi. Taimipottia voivat kerryttää myös EleniaGO-mobiilipeliä pelaavat, sillä pelin pisteillä voi lahjoittaa taimen.

”Tänä kesänä istutetaan Viitasaarelle ja Ähtäriin viime vuonna pottiin kertyneet 10 000 puun taimea,” kertoo Elenian maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen. ”Taimien istutukset hoitaa kummallakin paikkakunnalla paikallinen 4H-yhdistys Taimiteko-yhteistyönä.”

Kun Elenia uudistaa ikääntyvää ilmajohtoverkkoa säävarmaksi maakaapeloimalla, vapautuu maata entisten ilmajohtojen alta. Nämä maa-alueet ovat yksityisten maanomistajien omistuksessa. Istutukset tehdään pääosin näille purettujen ilmajohtojen entisille johtokaduille maaomistajien kanssa sopien.

”Kun asiakas tekee omaa arkeaan helpottavan valinnan ja ottaa käyttöön e-laskun, tekee hän samalla kanssamme pienen ilmastoteon. Myös istutuskohteiksi valittujen johtokatujen maanomistajat ovat olleet toimintaan tyytyväisiä. Istutukset ovat heille vapaaehtoisia ja maksuttomia,” jatkaa Saarinen.

Ensimmäisiä kesätyökokemuksia

Taimiteko-toiminnassa paikalliset 4H-yhdistykset vastaavat puiden istutuksesta. Taimiteko-toiminta työllistää istutustöihin pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria. Nuorelle Taimiteko-toiminta saattaa olla ensimmäinen kesätyöpaikka.

”Elenian ja heidän asiakkaidensa ansiosta pystymme tarjoamaan nuorille tärkeitä kesätyöpaikkoja. Taimiteon kautta tänäkin vuonna lähes 80 alle 18-vuotiasta nuorta ympäri Suomea saa arvokasta kesätyö- ja metsäalan kokemusta. Kuuden istutusvuoden aikana Taimiteko-toiminnassa on työllistynyt noin 750 nuorta”, kommentoi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

”Istutuskohteilla vieraillessamme olemme tavanneet nuoria työssään, ja asenne sekä työmotivaatio on kyllä ollut ihailtavaa,” hymyilee Saarinen.

Viidessä vuodessa 80 000 puuta

”Aloitimme Taimiteko-yhteistyön vuonna 2020,” Saarinen kertoo. ”Nyt taimipotin kerääminen ja puiden istutus on osa vastuullisuusohjelmaamme, yksi asiakaslupauksistamme ja EleniaGO-pelimme palkintovaihtoehdoista.”

Viiden vuoden yhteisistutusmäärä on 80 000 puuta ja puita on istutettu yhteensä yhdeksälle paikkakunnalle eri puolille Elenian verkkoaluetta. Jokainen uusi puu metsässä sitoo hiiltä ja hillitsee ilmastovaikutuksia. Elenian istuttamat puut tulevat elinaikanaan sitomaan 18 600 tonnia hiiltä, mikä vastaa ilmastovaikutuksiltaan bensiinikäyttöisen auton noin 3 310 matkaa maapallon ympäri.

Taimiteko toimintaa viisi vuotta infografiikka
Viiden vuoden Taimiteko-yhteistyömme aikana on istutettu 80 000 taimea ja istutusten pinta-ala on yhteensä 40 hehtaaria. Taimia on istutettu yhdeksälle paikkakunnalle Elenian verkkoalueella: Pyhäjärvi, Viitasaari, Kannonkoski, Ähtäri, Saarijärvi, Jämsä, Joutsa, Orivesi ja Hämeenlinna. Elinaikanaan istutettu metsä sitoo hiiltä yhtä paljon kuin bensiinikäyttöisen henkilöauton päästöt ovat ajomatkalla 3 310 kertaa maapallon ympäri.