Elenia uudistaa 110 kilovoltin voimajohtoja Keski-Suomessa 10 miljoonalla eurolla

Elenia on aloittanut 110 kilovoltin voimajohtojen saneerauksen Keski-Suomessa Äänekoskella ja Viitasaarella. Voimalinjoja uudistetaan 55 kilometriä. Parhaillaan menossa on voimajohtojen perustustyöt. Investoinnin arvo nousee noin 10 miljoonaan euroon.

Saneerattavat voimajohdot ovat tulossa käyttöikänsä päähän ja niihin tarvitaan myös lisää kapasiteettia muun muassa uusien tuulivoimaliittymien tarpeisiin. Tuulivoiman jatkuva kasvu Suomessa edistää vihreää siirtymää fossiilisten energialähteiden käytön vähentämiseksi.

Uusitut voimajohdot vahvistavat alueen sähkönjakelun toimitusvarmuutta, kun sähkön siirtokapasiteetti kasvaa. Voimajohtojen investoinnit ovat osa Elenian pitkän aikavälin sähköverkon kehittämissuunnitelmaa.

- 110 kilovoltin sähköjohtojen uusimisen lisäksi vanhat puupylväät vaihdetaan uusiin metallirakenteisiin pylväisiin. Voimajohtojen saneeraus on raskasta rakentamista ja projekti on kaikin puolin iso, kertoo projektipäällikkö Antti Kivirinta Elenialta.

Äänekosken ja Viitasaaren kaupunkien alueella sijaitsevan Koiviston-Viitasaaren työmaan perustustyöt on jo aloitettu. Työt valmistuvat kesäkuussa 2024.

Uuden voimajohtolinjan pituus on noin 55 kilometriä ja investoinnin arvo noin 10 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana Elenialle hankkeessa toimii TLT-Building Oy.

Töitä vaihtelevissa maastoissa

Rakennustöitä tehdään pääasiassa haja-asutusalueella ja monenlaisissa vaihtelevissa maastoissa.

- Koiviston-Viitasaaren työmaalla edessä on kaikenlaista maastoa: peltoa, metsää, moottoritien vartta ja taajamia. Matkalla pitää myös ylittää vesistöjä. Tähän pyrimme hyödyntämään talviaikaa, jolloin vesistöt olisivat jäässä, Kivirinta kertoo.