Elenia uudistaa Vihannissa sähköverkkoa säävarmaksi

Elenia uudistaa Vihannissa Pohjois-Pohjanmaalla ikääntynyttä sähköverkkoa säävarmaksi. Hankkeessa rakennetaan reilut 30 kilometriä uutta maakaapelia suojaan myrskyiltä ja tuiskuilta. Vanhojen ilmajohtojen purku vapauttaa maata maanomistajien käyttöön. Urakka alkoi kesän lopulla ja valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Vihannissa sähköt kulkevat pitkälti ilmajohtoja pitkin. Nyt Elenian työn alla olevassa rakennuskohteessa sähköverkosta tulee säävarmaa, kun uudet kaapelit kaivetaan maahan turvaan sääilmiöiltä ja vanhat ilmajohdot puretaan. Tämä parantaa sähkön toimitusvarmuutta. Töitä tehdään Vihannin taajaman eteläreunasta Pyhäjoentien vartta pitkin kohti Myllyperää ja Rakeenperää.

Urakoitsijana toimii HSK Sähkö Oy ja kaivuutyöt hoitaa Joupet Oy. Verkkouudistuksen kokonaisarvo on noin 1,2 miljoonaa euroa.

- Projektissa kaivetaan maahan reilut 20 kilometriä uutta keskijännitekaapelia ja vajaat 10 kilometriä pienjännitekaapelia. Uusia puistomuuntamoja tulee seitsemän, ja vanhoja lähtee saman verran, kertoo projektipäällikkö Tuomas Fräntilä Eleniasta.

Ilmajohdot puretaan keväällä

Työt aloitettiin elokuussa ja valmista tulee tämän vuoden loppuun mennessä. Ensi kevään aikana puretaan vielä vanhat ilmajohdot pois.

- Reitiltä puretaan lähes parikymmentä kilometriä vanhaa ilmajohtoa ja noin 250 vanhaa pylvästä. Näiden alta maa vapautuu takaisin maanomistajien käyttöön. Suurin osa vanhoista pylväistä myydään ja kierrätetään uusiokäyttöön. Osan myymme yrityskäyttöön ostajille, joilla on y-tunnus, Fräntilä vinkkaa.

Työmaan alue on melko harvaan asuttua ja töitä tehdään paljon pelloilla, metsissä ja piha-alueilla. Verkkotyö vaikuttaa välillisesti yli 250 asukkaan sähkönjakelun toimitusvarmuuteen. Paikallisiin asukkaisiin, joiden mailla töitä tehdään, on otettu yhteyttä jo ennen projektin alkamista.