Olet täällä

Elenia on varautunut tiistain ja keskiviikon lumipyryn sähkökatkoihin

Suomea lähestyy matalapaineen rintama, joka tuo mukanaan kovia tuulia ja lumipyryn erityisesti Etelä-Suomeen. Elenian verkkoalueella lumentulo alkaa tiistaiaamun kuluessa ja jatkuu keskiviikkoon. Lumikertymät voivat aiheuttaa sähkökatkoja Elenian alueella erityisesti Kanta- ja Päijät-Hämeessä, jonne lunta voi tulla useita kymmeniä senttejä. Kova tuuli piiskaa koko verkkoaluetta ja sen myötä ennustamme yksittäisiä sähkökatkoja Pirkanmaan ja Pohjanmaan länsiosiin.

Liikenteessä ajo-olosuhteet ovat niin tiistaina kuin keskiviikkona erittäin hankalat, vaarallisetkin. Lumen määrä maastossa tulee hankaloittamaan sähköjen palauttamista, koska sekä liikenne että erityisesti maastossa liikkuminen ovat käymässä erittäin vaikeiksi. 

Olemme varautuneet yhdessä urakoitsijakumppaneittemme kanssa lumentulon aiheuttamiin sähkökatkoihin. Työtä varten on varattu talviolosuhteiden kalustoa, moottorikelkkoja, mönkijöitä sekä helikoptereita verkon vaurioalueiden paikantamiseen lumen tulon jälkeen.

Koska lunta tulee runsaasti tiistaina aina pimeän tuloon saakka yötä myöden, voi sähköjen palauttaminen kestää raskaan maastotyön vaikeuden vuoksi. Eteläisessä Suomessa järvien ja lampien ohuet jäät eivät vielä kestä niillä liikkumista ja maastotöissä on huolella otettava huomioon työnteon turvallisuus.

Jos lämpötila nousee sisämaassa nollan yläpuolelle, sataa lumi raskaana tehden lumitilanteesta sähkönjakelulle vaikeamman kuin pakkaslumi. Raskaan lumikuorman alla puut taipuvat sähköverkoille johtokatujen ulkopuolelta.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.