Olet täällä

Elenia varmentaa Lappajärven länsirannan sähkönsaantia maakaapeloimalla uusia varasyöttöyhteyksiä

Sähköverkkoyhtiö Elenia on varmistamassa Lappajärven länsirannan sähkönsaantia maakaapeloimalla sähköverkolle uusia varasyöttöyhteyksiä. Lappajärven länsirannan sähkön varasyöttö on aiemmin tullut naapuriyhtiöltä Alajärven Sähköltä. Nyt Elenia maakaapeloi varasyöttöyhteydet omaan verkkoonsa, mikä tuo Lappajärven länsirannan varasyötön kokonaan Elenian omaan ohjaukseen ja valvontaan. Varasyöttö on tarpeen erityisesti silloin, kun sähköverkkoon tulee jossain kauempana vika esimerkiksi myrskyn aiheuttamana.

”Nämä varayhteydet ovat sähköverkossa erittäin tärkeitä. Jos myrskyt tai lumikuormat vaurioittavat verkkoa jossain, on sähköä saatava kunnossa olevaan sähköverkkoon toisesta suunnasta. Tämä varayhteys varmistaa Lappajärven sähkönsaantia, kun poikkeustilanteessa korvaava varayhteys saadaan ripeämmin käyttöön”, kertoo projektipäällikkö Tuomas Fräntilä Eleniasta.

”Työmaita on tänä vuonna ollut menossa kaksi, joissa uutta säävarmaan maakaapeloitua verkkoa on vedetty maihin kaikkiaan lähes 35 kilometriä. Uusia puistomuuntamoita verkkoon asennetaan kymmenen. Nyt loppuvuodesta on menossa töiden viimeistelyt ja uudet, säiltä maan alla turvassa olevat verkko-osuudet ovat valmistumassa”, Fräntilä sanoo.

Yhteisarvoltaan sähköverkon uudistus on 830 000 euroa. Urakoitsijana hankkeissa on KNK Networks Oy Reisjärveltä.

Välillä Kauhajärvi - Ylipää ovat maankaivutyöt juuri valmistumassa ja uusi verkko-osuus saadaan käyttöön joulukuun aikana. Kaapelointi alkoi marraskuun alussa Lapuan Kauhajärveltä ja eteni Lappajärven Ylipäähän. Suurin osa töistä, muun muassa puistomuuntamoiden asentaminen ja pienjänniteverkon rakentaminen ovat menossa tällä hetkellä Lapuan puolella. Myös Lappajärven puolella asennetaan muutama puistomuuntamo. Käytöstä poistuva vanha ilmajohto puretaan talvitöinä niin, että työ jatkuu ensi vuoden puolelle.

Välillä Savonkylä – Nokua työ on jo valmistunut. Sähköverkon maakaapelointi tehtiin kesällä Kauhavan Nokuan kylästä Lappajärven Savonkylään. Vanhat ilmajohdot purettiin syksyn aikana.

Ensi vuonna Lappajärvellä tulee maakaapelointiin sähköverkkoa välillä Korri – Särkiniemi. Noin 15 kilometriä nykyistä ilmajohtoa uudistetaan maakaapeloimalla. Tässä kohteessa Elenian urakoitsijana työn tekee Eltel Networks Oy

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Tuomas Fräntilä, puh. 040-5361329 Elenia Oy