Olet täällä

Elenia varoittaa vuoden ensimmäisen arkiaamun sähkökatkoista

Sääennusteen mukaan matalapaineen rintama on tuomassa myös sisämaahan myrskyisää tuulta sekä paikoin runsasta lumentuloa.

Elenian alueella myrskyluokan puuskatuulia esiintyy laajalti koko verkkoalueella, erityisesti Pirkanmaalla ja Hämeessä myöhäisillasta huomiseen iltapäivään ja jopa alkuiltaan saakka. Keskiviikkoyön ja -aamun aikana puuskatuulet voivat ylittää myrskyrajan selvästi.

Talvimyrsky aiheuttaa sähkökatkoja yöstä alkaen ja uusia katkoja voi tulla pitkälle huomiseen iltapäivään tuulen jatkuessa myrskyisänä. Yön pimeyden, myrskytuulen sekä ja lumisateen vuoksi maastossa liikkuminen ja sähköverkon vikojen korjaus on erittäin vaikeaa. Tämän vuoksi sähkökatkot voivat kestää tunteja.

Sähkökatkoissa Elenian käyttökeskus ensin rajaa vika-alueita kauko-ohjauksella palauttaakseen sähköt vaurioitumattomaan verkkoon. Näin vikapartiot voidaan ohjata tehokkaimmin oikeisiin kohteisiin. 

Tavanomaisesta poikkeava tuulensuunta huomioon ottaen tuulivahinkoja tulee todennäköisesti syntymään roudasta huolimatta. Lisäksi keskisessä Suomessa mahdollisesti tykkyyntyvä lumi vaikeuttaa tilannetta entisestään. Märkä tykkylumi voimistaa tuulen vaikutusta lisäten puustovahinkoja.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911
Soita vikapalveluun erityisesti, kun tiedät vian aiheuttajan, esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneen puun.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Elenian nettisivuilta saa hyödyllistä tietoa miten varautua sähkökatkoon  ja palvelusta sähkökatkotilanteessa.