Olet täällä

Elenia vetää uuden merikaapeliyhteyden Hailuotoon

Elenia rakentaa tällä viikolla uutta merikaapeliyhteyttä mantereelta Siikajoelta Hailuotoon. Alkuviikolla valmistellaan keskijännitteisen runkoverkon Siikajoen puolista osuutta ja merikaapeli lasketaan viikolla laivalta meren pohjaan. Elenialle merikaapeloinnin urakoi Relacom Finland Oy, joka käyttää merikaapelin vetämisessä Telepaatti-laivaansa. 

Keskijännitteisen merikaapelin pituus on kaikkiaan reilut 10 kilometriä, minkä lisäksi Siikajoen puolella maakaapeloidaan noin 3 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja Hailuodon puolella noin 2 kilometriä. Uusia muuntamoita tulee Siikajoen puolelle 1 ja Hailuotoon 2. Hankkeen kokonaiskustannus on noin miljoona euroa.

Hailuodon liittäminen merikaapelilla mantereen sähköverkkoon vaikuttaa välillisesti noin 1300 asiakkaan sähkönjakelun varmuuteen. Heistä noin tuhat on Hailuodossa ja muutama sata Siikajoen alueella.

Kaapelointityö on aloitettu Siikajoen Turpeenperässä, jossa uusi johto-osuus liitetään runkolinjaan. Meren äärellä rantaa ruopataan kilometrin verran kapealta alueelta. Rantavedessä kaapeli kaivetaan pohjaan niin syvälle, että kaapelin ja merenpinnan välinen etäisyys on meren alavedenpinnan korkeudesta mitattuna vähintään 2 metriä. Merenpohjassa kaapeli on 2-10,5 metrin syvyydessä pohjasta riippuen. Hailuodon puolella johto tulee maalle Koninnokassa, Hailuodon Syökarissa.

Uusi merikaapeliyhteys otetaan käyttöön kesäkuun loppuun mennessä, jolloin nykyinen merikaapeli jää varayhteydeksi Hailuotoon.