EleniaGO-mobiilipeli palkittiin Laatukeskuksen innovaatiokilpailun kunniamaininnalla

EleniaGO-mobiilipeli on palkittu Laatukeskuksen Quality Innovation Award -kilpailun kunniamaininnalla. EleniaGOlla sähköverkon jakokaapeista ja muuntamoista otetuista kuvista tarkastetaan tekoälyn avulla niiden kuntoa, ja mahdollisia vaurioita päästään korjaamaan pelaajien toimittaman tiedon ansiosta normaalia tarkastusväliä nopeammin.

Laatukeskuksen Quality Innovation Award -kilpailu nostaa esiin laadukkaita uusia innovaatioita. Kilpailuun osallistuneet innovaatiot arvioitiin uutuusarvon, hyödynnettävyyden, oppimisen, asiakaslähtöisyyden ja tuloksellisuuden perusteella.

”Olemme erittäin otettuja kunniamaininnasta ja ylpeitä EleniaGO-pelistämme. Joukkoistamista ja pelillistämistä ei ole ennen kokeiltu sähköverkon kunnossapidossa. Tässä innovaatiostamme saamamme tulokset ovat olleet vakuuttavia”, kertoo pelin ideoitsija Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki.

Elenialla on verkkoalueellaan yhteensä yli 80 000 muuntamoa ja jakokaappia. EleniaGO-peli julkaistiin toukokuussa ja puolessa vuodessa peliä on pelannut yli 2 000 henkilöä ja kuvia pelissä on otettu yli 30 000 kappaletta.

”Muuntamoiden ja jakokaappien tarkastuskierto on 6–8 vuotta. Tänä aikana komponentit voivat vaurioitua tietämättämme esimerkiksi lumiauran kolhaisemana tai ilkivallan seurauksena niin, että sähkönjakelun toimitusvarmuus tai turvallisuus vaarantuu. Viat tulevat tavallisesti tietoomme vasta, kun ne aiheuttavat sähkökatkon tai asukkaat ilmoittavat niistä meille”, Salomäki kertoo.

”EleniaGOssa otettujen kuvien avulla pääsemme korjaamaan vaurioita normaalia tarkastusväliä nopeammin ja sähkön toimitusvarmuus paranee”.

EleniaGOn pelaajaakin palkitaan, sillä pelaaja saa jokaisesta ottamastaan kuvasta pisteitä, joilla voi lunastaa erilaisia palkintoja. Halutessaan pisteet voi myös lahjoittaa Elenian ilmastotyöhön eli puiden istutukseen.

”Kotien, yritysten ja yhteiskunnan toiminta ovat riippuvaisia sähköstä, ja tämän merkitys kasvaa koko ajan. Valokuvien avulla kerätty tieto auttaa varmistamaan häiriötöntä sähkönjakelua ja arjen sujumista”, Salomäki tiivistää.

EleniaGO on pelattavissa Elenian verkkoalueella. Peli on maksuton ja ladattavissa Google Play -kaupasta tai Appstoresta. Pelaajan on rekisteröityessään tutustuttava turvallisuusohjeisiin liikkumisesta sähköverkon läheisyydessä. Pelimuotoilusta vastasi Ambientia Oy ja sovelluksen toteutuksesta SuperApp Oy.

Palkinnon vastaanottivat Pauliina Salovaara ja Harri Salomäki
Kunniamaininnasta iloitsevat EleniaGOn projektipäällikkö Pauliina Salovaara ja Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki.