Olet täällä

Elenian 10 paikkakuntaa kiertävä pakohuone pelillistää elämyksellisesti sähköverkon rakentamisen työturvallisuutta

Sähköverkkoyhtiö Elenia ottaa käyttöön sähköverkon rakentamisen työturvallisuuden kouluttamisessa viihdepuolelta tutun pakohuonepelin. Elämyksellisellä oppimiskokemuksella on tarkoitus vaikuttaa uudella tavalla turvallisuusasenteisiin, vähentää tapaturmia ja parantaa työturvallisuutta.

Energia-alalla täysin uusi oppimisympäristö kouluttaa sähköverkon rakentamisen ammattilaisia työturvallisuuteen pelillistämisen avulla. Elenian pakohuonepeli on rakennettu todellista työmaatilannetta mukaillen huomioon ottaen työturvallisuuden perehdyttämisen ja oppimisen vaatimukset. 

Pakohuonepelissä yhteistyö tiimiläisten kesken korostuu, tunnelma tehtäviä ratkottaessa innostaa ja tavoite onnistuneeseen pakoon virittää oppimista uudella tavalla.

”Työnteon turvallisuudessa on kysymys jokaisen omasta ja kaikkien yhteisestä asenteesta. Elämyksellisellä pakohuonepelillä vaikutamme asenteisiin myönteisellä, erilaisella tavalla. Tavoite on muuttaa arkisen työnteon käytäntöjä turvallisuuden vaatimukset entistä paremmin tiedostavaksi”, sanoo Elenian kunnonhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Turo Ihonen.

Tavoitteena 1000 pelaajaa kesän aikana

Elenian pakohuonepeli lähtee kiertueelle toukokuun lopussa ja kiertää kesän aikana kymmenellä paikkakunnalla, jotka ovat Lapua, Reisjärvi, Haapavesi, Karstula, Muurame, Orivesi, Heinola, Hämeenlinna, Tammela ja Tampere. Tavoitteena on, että 1000 energia-alan ammattilaista pelaa pakohuonepelin kesän aikana. Ensi vaiheessa pelaamaan on kutsuttu verkon rakentamisen ja ylläpidon urakoitsijakumppanit. Myöhemmin on tarkoitus, että peliä pääsevät pelaamaan myös muut energia-alalla työtään tekevät, sähköalan opiskelijat ja muut verkostot.

Pakohuonepeli on rakennettu yhteistyössä kontin toimittajan Fincumet Container Oy:n ja pakohuonepelien asiantuntijan WayOut Oy:n kanssa. Peliä on ollut suunnittelemassa tiimi, jossa kaikkien osaajien ammattitaito on vaikuttanut pelin sisältöön.

”Peli rakennettiin konttiin, jotta se on liikuteltava ja tavoittaa laajemman joukon pelaajia. Elenian verkkoalue ulottuu Oulun korkeudelta Hailuodosta Pohjois-Uudellemaalle Karkkilaan ja usein asentajilla on pitkä matka koulutuksiin. Pakohuonepelin avulla pääsemme lähemmäs ammattilaisia siellä missä työt tehdään”, kertoo Elenian pakohuonepelin projektipäällikkö Mikko Kapanen.

Elenia uudistaa ja kehittää jatkuvasti yhteistyössä kumppaneidensa kanssa työmaiden työturvallisuutta. Pakohuonepeli on osa Elenian työturvallisuuden parantamisen TEKO – terveenä kotiin -hanketta, jossa aiemmin tänä vuonna Elenia yhdessä yli 40 kumppaninsa kanssa allekirjoitti Turvallisuusmanifestin. Yhteistyön avulla yhtiöt haluavat vahvistaa työntekijöidensä turvallisuusasennetta ja osaamista.  

Kiertueen aikataulu
Viikko 22 (27.5. - 31.5.) Lapua
Viikko 23 (3.6. - 7.6.) Reisjärvi
Viikko 24 (10.6. - 14.6.) Haapavesi
Viikko 25 (17.6. - 20.6.) Karstula
Viikko 26 (25.6. -28.6.) Muurame
Viikko 27 (1.7. - 5.7.) Muurame
Viikko 28 (8.7. - 12.7.) Orivesi
Viikko 29 (15.7. - 19.7.) Orivesi
Viikko 30 (22.7. - 26.7.) Heinola
Viikko 31 (29.7. - 2.8.) Hämeenlinna
Viikko 32 (5.8. - 9.8.) Hämeenlinna
Viikko 33 (12.8. - 16.8.) Tammela
Viikko 34 (19.8. - 23.8.) Tampere
Viikko 35 (26.8. - 28.8.) Tampere