Olet täällä

Elenian säävarma sähköverkko laajenee Karstulassa 41 kilometrillä

Karstulan taajaman runkoverkko kokonaisuudessaan maakaapeloitu

 Elenia jatkaa Karstulassa investointeja sähkönjakelun varmuuteen. Maakaapeloitavan sähköverkon reitti kulkee Karstulasta Rysäntien sähköasemalta Syrjänmäkeen, Karametsään ja Humpille.

Työn alla olevassa maakaapeloinnissa uudistetaan 30 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 11 kilometriä pienjänniteverkkoa. Uusia ympäristöystävällisiä puistomuuntamoita tulee näille johto-osuuksille 13. Elenian urakoitsijana tässä hankkeessa Karstulassa työskentelee KNK Networks Oy.

”Työt urakoitsijakumppanin kanssa ovat sujuneet mallikkaasti, ja olemme selvästi edellä alkuperäisestä aikataulusta. Uusi säävarma verkko saadaan käyttöön heinäkuun loppuun mennessä. Myös vanhan ilmajohtoverkon purkutyöt ovat alkaneet. Purkutöiden yhteydessä tehdään myös jälkien korjausta, kuitenkin peltojen osalta purkutöihin päästään pääosin vasta satokauden jälkeen. Lokakuun loppuun mennessä koko työ on valmis myös viimeistelyjen osalta”, Elenian projektipäällikkö Pentti Turpeinen kiittelee.

”Olemme maakaapeloineet sähköverkkoa säävarmaksi Karstulassa järjestelmällisesti. Koko Karstulan taajaman keskijännitteinen runkoverkko on nyt kaapeloitu valmiiksi. Tulevina vuosina työ keskittyy haja-asutusalueiden säävarmahankkeisiin”, jatkaa Turpeinen.

Elenian tämänvuotisen verkkoinvestoinnin arvo Karstulassa nousee 1,1 miljoonaan euroon. Hanke parantaa sähkönjakelun varmuutta lähes 300 kotitaloudessa joko suoraan tai välillisesti. Ensi vuodelle Elenialla on suunnittelussa Karstulaan lisää säävarmaa sähköverkkoa alueelle Karametsä-Isokylä.

Elenia on uudistanut sähköverkkoa säävarmaksi Keski-Suomessa lähes 4000 kilometriä vuosina 2012–2017. Verkkouudistukset ovat parantaneet välillisesti kymmenien tuhansien keskisuomalaisten sähkönjakelun luotettavuutta. Käytännössä tämä merkitsee, että ukkoset, myrskyt ja lumikuormat katkovat sähköjä aiempaa harvemmin.

Kaikkiaan Elenian verkkoinvestoinnit Päijät- ja Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla nousevat tänä vuonna yli 140 miljoonaan euroon. Vuosittain Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Yhtiön maakaapelointiaste nousee 75 prosenttiin vuonna 2028.