Elenian sähköverkon raivauksia voi seurata web-kartalta

Elenia on julkaissut sähköverkon raivaukset webkarttana. Sähköverkon kunnossapito on kehittynyt viime vuosina uuden teknologian ansiosta harppauksin. Nyt esitämme sähköverkkomme raivaukset ja helikopteritarkastukset webkartalla koko verkkoalueellamme Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä ja Pohjois-Pohjanmaalla.


”Käytössämme on uudet työtavat, joilla voimme tehokkaasti kohdentaa raivaukset sinne missä puuston kasvu lähestyy verkkoa. 3D-lentokuvaamme sähköverkkoa joka kesä, eikä metsureitten tarvitse enää kiertää maastossa etsimässä raivattavaa. Miehet pääsevät suoraan kohteeseen valmiit työohjeet mukanaan”, kertoo verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

”Web-sivustomme uusi kartta näyttää missä ja mikä urakoitsija raivauksia tekee. Myös kesäiset tarkastuslennot ovat mukana. Näin tieto on helposti kaikkien käytössä”, Myllymäki sanoo. 

Helikopteri kuvaa sähköverkkoa kesäisin

”Olemme viime vuosina ottaneet käyttöön uusinta huipputeknologiaa sähköverkon kunnossapidossa. Helikopteri 3D- ja laserkuvaa sähköverkkoa kesäisin ympärivuotista tarkastusta varten. Ilmakuvat ovat tehokas ja luotettava tapa saada selville verkon kunto”, Myllymäki toteaa. 

Helikopterin kamerat tallentavat lähikuvaa sähköverkosta sekä laajaa kokokuvaa johtokatualueesta. Laserkeilaus tuottaa tarkkoja kuvia esimerkiksi puuston ja sähköverkon etäisyyksistä. 

”Vaikka maakaapeloimme sähköverkkoa lähes pari tuhatta kilometriä vuodessa, on nykyisestä sähköverkostamme vielä valtaosa ilmajohtoverkkoa, niin kuin kaikkiaan maaseutuyhtiöillä Suomessa, Myllymäki muistuttaa.

”Oma tavoitteemme on nostaa maakaapelointiasteemme 70 prosenttiin seuraavan 15 vuoden aikana. Näitä rakennuskohteita voi myös seurata webkartalta.”

Virtuaalilennoilla sähköturvallisuuta

”Virtuaalilennämme sähköverkkoa tietokoneella ja tarkastamme runkoverkon raivaustarvetta sekä muuta kunnossapitotarvetta. Enää sää tai vuodenaika ei rajoita sähköverkon tarkastusta”, Myllymäki kuvaa uutta työtapaa.

Ilmakuvat tuovat esiin yksityiskohtia, joita aiemmin maasta tehdyssä tarkastuksessa ei ole nähty. Kuvat tuovat myös esiin sähköverkon läheisyydestä turvallisuusriskin aiheuttavia pinoja, rakennelmia tai tavaraa. ”Näissä tilanteissa otamme yhteyttä ja opastamme turvaetäisyyksistä sähköverkkoon. Näin myös turvallisuus paranee”, Myllymäki kiittelee.

Kuluneena kesänä lentokuvasimme sähköverkkoa lähes 7000 kilometriä. Sähköverkon raivauksia teemme tänä vuonna 5 000 kilometriä.