Olet täällä

Elenian siirtohinta nousee elokuun alusta keskimäärin 6,1 prosenttia

Ikääntyvää sähköverkkoa on uudistettava säävarmaksi

Sähköverkkoyhtiö Elenian siirtohinta nousee elokuun alusta keskimäärin 6,1 prosenttia. Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala perustelee hinnanmuutosta sähkönjakelun uudistamisella tämän päivän ja tulevaisuuden vaatimukset täyttäväksi.

”Rakennamme älykästä säävarmaa sähköverkkoa vastaamaan sähköntuotannon, sähkönjakelun ja asiakkaiden kulutuksen muuttuviin tarpeisiin. Uudistuksille on kolme painavaa tarvetta”, toteaa Elenia Oy:n toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

”Ensinnäkin kauan sitten rakennettu ilmajohtoverkko on tullut tai on tulossa käyttöikänsä päähän. Sähköverkko on uusittava joka tapauksessa. Toiseksi sekä asiakkailla että yhteiskunnalla on tarve parempaan sähkönjakelun varmuuteen. Toimiva sähköverkko on sujuvan elämän edellytys kaikissa olosuhteissa. Täytämme odotukset rakentamalla säävarmaa verkkoa, uudistamalla teknologiaa sekä huolehtimalla verkon jatkuvasta kunnossapidosta”, Liuhala perustelee.

”Kolmanneksi koko sähkömarkkina on muuttumassa perusteellisesti. Muutoksessa Suomi on teknologiaosaajana älykkään sähköverkon edelläkävijä. Ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvässä kehityksessä Elenia on näyttänyt suuntaa muun muassa älykkäällä sähkönmittauksella.”

”Tuuli- ja aurinkovoiman kasvu tekee sähköjärjestelmän tasapainon ylläpidon entistä vaativammaksi, koska sähköä on tuotettava joka hetki sama määrä kuin sitä käytetään. Jotta sähköä riittää tulevaisuudessa pakkaskausinakin, kulutuksen joustosta tulee entistä tärkeämpää. Se taas vaatii entistä tehokkaampia teknologiaratkaisuja,” Liuhala sanoo.

Elenian investoinnit säävarmaan sähköverkkoon nousevat lähes 750 miljoonaan euroon vuodesta 2012 alkaen. Yhtiön kumppaneille ja laitevalmistajille sähköverkon uudistaminen tuo työtä vuosiksi eteenpäin. Sähköverkkoa Elenialla on noin 70 000 kilometriä.

”Aloitimme säävarman verkon rakentamisen 2009 ja täytämme viranomaisten asettamat vaatimukset aikataulussa. Jo nyt suuri joukko asiakkaistamme on varmemman sähkönjakelun piirissä, mutta tätä työtä meillä riittää vuosiksi.”

”Tänä vuonna satsauksemme sähkönjakelun varmuuteen ylittää 140 miljoonaa euroa. Säävarmaa sähköverkkoa rakennamme noin 3000 kilometriä. Uuden verkon rakennamme tavalla, joka täyttää tulevaisuuden yhteiskunnan energiajärjestelmän tarpeet, on huoltovarma, turvallinen ja ympäristöystävällinen,” Liuhala korostaa.

Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ja hinnoittelun kohtuullisuutta valvontajaksoittain. Lainsäädännössä on selkeät vaatimukset sähkön toimitukselle. Sähköverkkoyhtiöiden tehtävänä on suunnitella, rakentaa ja ylläpitää sähköverkko käyttäjien tarpeisiin siten, että se kestää rajutkin säät. Myrskyjen tai lumikuormien aiheuttama sähkökatko ei saa asemakaava-alueella ylittää 6 uutta tuntia ja muualla sähkökatkon keston yläraja on 36 tuntia vuoden 2028 jälkeen.

Esimerkkejä hinnankorotuksen keskimääräisistä vaikutuksista verolliseen siirtohintaan kuukausitasolla. Keskimäärin 6,1 %:n korotuksen vaikutus verottomaan hintaan on keskimäärin 9,9 %. Siirtohinnoissa on mukana arvonlisäveron lisäksi sähkövero. Verojen osuus sähkön kokonaishinnasta vaihtelee reilusta kolmanneksesta noin puoleen.

Asumismuoto Vuosikulutus Korotus
Kerrostalo 2 000 kWh 1,61 €/kk
Rivi- tai omakotitalo 5 000 kWh 3,36 €/kk
Omakotitalo 18 000 kWh 6,89 €/kk