Olet täällä

Elenian siirtohinta nousee toukokuun alusta keskimäärin 6 prosenttia

Sähköverkkoyhtiö Elenian siirtohinta nousee toukokuun alusta keskimäärin 6 %. Korotuksen vaikutus verottomaan hintaan on keskimäärin 9,4 %. Säävarman sähköverkon investointien lisäksi hinnanmuutoksen perusteena on kantaverkkoyhtiö Fingridin korotus kantaverkkomaksuihin.

”Näin turvaamme sähkönjakelun uudistamista säävarmaksi sekä sähköverkon säännöllisen kunnossapidon. Investointimme säävarmaan sähköverkkoon nousevat noin 600 miljoonaan euroon vuosina 2012–2017. Tänä vuonna satsaus on yli 120 miljoonaa euroa ja säävarmaa sähköverkkoa rakennamme noin 3000 kilometriä”, toimitusjohtaja Tapani Liuhala Elenia Oy:stä perustelee hinnoittelua.

”Vuosikymmeniä sitten rakennetut ilmajohdot on uusittava. Ratkaisumme on kaapeloida ne maan alle tulevaisuuden yhteiskunnan tarpeisiin. Myös vuoden 2013 sähkömarkkinalaki tiukensi sähkönjakelun varmuuden vaatimuksia, joiden täyttämisessä etenemme suunnitellusti”, Liuhala jatkaa.

Elenialla on säävarman sähköverkon rakentamisesta vankka kokemus vuosikymmenen ajalta. Yhtiön siirtyessä maakaapelointiin viime vuosikymmenellä oli sen kaapelointiaste vajaa 20 %, nyt lähes 40 %. Elenian tavoitteena on 70 %:n taso vuonna 2028. Sähköverkkoa yhtiöllä on lähes 70 000 kilometriä.

Elenian tähänastiset sähköverkon uudistukset ovat merkinneet urakoitsijoille ja muille kumppaneille työtä reilusti yli 6000 henkilötyövuotta. Rakentaminen pitkälle ensi vuosikymmenelle työllistää jatkuvasti energia-alan ammattilaisia Elenian verkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Esimerkkejä hinnankorotuksen keskimääräisistä vaikutuksista verolliseen siirtohintaan kuukausitasolla

Asumismuoto Vuosikulutus Korotus
Kerrostalo 2 000 kWh 1,41 €/kk
Rivi- tai omakotitalo 5 000 kWh 2,94 €/kk
Omakotitalo 18 000 kWh 5,90 €/kk


 

 

Siirtohinnoissa on mukana arvonlisäveron lisäksi sähkövero, jonka korotukset ovat nostaneet verollisia siirtohintoja vuosina 2011, 2014 ja 2015. Verojen osuus sähkön kokonaishinnasta vaihtelee reilusta kolmanneksesta jopa puoleen.

”Sähköverkon uudistamisen kannalta on tärkeää, että Energiaviraston valvonta ohjaa hintakehitystä ja turvaa investointien jatkuvuuden,” Liuhala toteaa.

Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ja hinnoittelun kohtuullisuutta valvontajaksoittain. Valvontamenetelmien mukaisesti laskettu Elenian viime valvontajakson 2012–2015 ylijäämä tasautuu tänä vuonna.

”Vuodelta 2016 alijäämämme on laskelmiemme mukaan arviolta 48 miljoonaan euroa ja tänä vuonna ennakkoarviolta noin 40 miljoonaa euroa”, Liuhala sanoo.

Lisätietoja: Tapani Liuhala, toimitusjohtaja, Elenia Oy, puh. 0400 33 11 30