Elenian valokuituverkon rakentaminen menossa Akaassa ja Nokialla

Elenian valokuituverkon rakentaminen on parhaillaan menossa Akaassa ja Nokialla. Elenia on viime keväästä pilotoinut valokuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon yhteydessä Akaassa ja Nokialla. Elenia Palvelut Oy toimii tilaajana hankkeissa, joissa rakennetaan kuituverkkoa kolmella alueella Akaassa ja yhdellä alueella Nokialla.

Valokuitu mahdollistaa haja-asutusalueilla aiempaa useammalle asiakkaalle tehokkaat nettiyhteydet. Samanaikainen sähkö- ja valokuituverkon rakentaminen vähentää asukkaille ja ympäristölle aiheutuvia haittoja, kun kaivutyöt tehdään vain kertaalleen.

Elenia on vuosia tehnyt laajaa yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa sähkö- ja valokuituverkon yhteisrakentamisessa. Aikataulut ja muut tarpeet eivät aina kohtaa, siksi yhtiö on tehnyt oman avauksensa valokuituverkon rakentamiseen. 

Elenian kumppanina Akaan kohteissa toimii Telia ja Nokialla Elisa. Elenia omistaa rakentamansa valokuituverkon ja vastaa kuituliittymien toimittamisesta. Elisa ja Telia tarjoavat asiakkaille netti- ja viihdepalveluita.

Elenian valokuituliittymien rakentaminen Akaassa ja Nokialla alkoi huhtikuussa. Valokuituverkko rakennetaan mikroputkitekniikalla. Ojaan asennetaan ohut putki, johon kuitukaapeli puhalletaan. Parhaillaan Akaassa ja Nokialla on menossa kuidun puhaltaminen, jonka jälkeen siirrytään käyttöönottovaiheeseen. Kuituverkko valmistuu asiakkaille Akaassa ja Nokialla tämän vuoden aikana.

Elenia laajentaa valokuituverkon rakentamisen pilotointia vuonna 2020 Akaassa, Kangasalla, Nokialla, Laukaassa, Saarijärvellä, Uuraisissa ja Viitasaaressa yhteensä 14 alueella. Valokuiturakentamisen tarkat alueet löytyvät osoitteesta kuitu.elenia.fi.

Ohessa video Akaan Kylmäkosken työmaalta