Elenian verkkopalveluhinnat nousevat toukokuussa keskimäärin 5,8 prosenttia

Elenian verkkopalveluhinnat nousevat toukokuussa 2023. Pitkään jatkuneesta voimakkaasta kustannuspaineesta johtuva korotus tulee voimaan lämmityskauden jälkeen 1.5.2023. Viimeksi hintoja on korotettu yli kolme vuotta sitten vuonna 2019.

Verkkopalvelumaksun yhteydessä kerätään valtiolle sähköveroa, joka muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta sekä näistä kaikista arvonlisäveroa 24 prosenttia.

”Siirrämme korotuksen kesän kynnykselle, jotta hinnanmuutos ei vaikuta korkeiden sähkön hintojen aikaan”, sanoo Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Verkkopalveluihin vaikuttavat kustannukset ovat nousseet jatkuvasti. Muun muassa rakentaminen, materiaalit ja polttoaineet ovat kallistuneet. Sähkön korkea hinta on nostanut sähköverkon häviösähkön hinnan moninkertaiseksi. Näistä syistä johtuen Elenian verolliset verkkopalveluhinnat nousevat keskimäärin 5,8 prosenttia.

”Verkkopalveluilla ja sähkönjakelulla turvaamme osaltamme Suomen huoltovarmuutta edistäen samalla yhteiskunnan irtautumista fossiilista polttoaineista. Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi huolehdimme vastuullisesti kasvavan tuuli- ja aurinkovoiman pääsystä sähkömarkkinoille”, Liuhala toteaa.

Viidennes Suomen tuulivoimatuotannosta on Elenian alueella. Lisää laajamittaista tuulivoimatuotantoa on sijoittumassa Elenian sähköverkkoalueelle jatkuvasti.

”Osana Eurooppaa Suomella on tarve nopeuttaa puhtaan energian tuotantoa ”, Liuhala jatkaa.

Elenialla on asiakkaita 435 000 ja sähköverkkoa 76 000 kilometriä Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista
Verkkopalvelun verolliset hinnat nousevat keskimäärin 5,8 prosenttia. Vaikutus verottomiin hintoihin on noin 8 prosenttia.

AsumismuotoVuosikulutus (kWh) Korotus (€/kk)
Kerrostalo2 0001,56 €/kk
Omakoti- tai rivitalo5 000 3,28 €/kk
Omakotitalo, sähkölämmitys18 000 6,67 €/kk
Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista