Hämeenlinnan lämmittävä Vanajan voimalaitos täyttää 80 vuotta

Elenia Lämmön suurin tuotantolaitos, Vanajan voimalaitos täyttää tammikuussa 80 vuotta. Se oli rakennusaikanaan Suomen ensimmäinen kaupalliseen toimintaan tarkoitettu höyryvoimalaitos. Tänä päivänä se tuottaa valtaosan Hämeenlinnan asiakkaidemme kuluttamasta kaukolämmöstä ja on edelläkävijä uusiutuvien polttoaineiden käytössä.

Imatran Voima alkoi rakentaa Vanajan höyryvoimalaitosta vuonna 1937 ja sen ensimmäinen vaihe kytkettiin verkkoon alkuvuonna 1939. Kyse oli aikanaan Suomen ensimmäisestä kaupalliseen toimintaan tarkoitetusta höyryvoimalaitoksesta. Voimalan tehtävänä oli toimia sähköenergiahuollossa vara- ja huippuvoimalana sekä jännitteensäätäjänä. Voimala toimitti sähköä myös Tampereelle, mitä varten rakennettiin Vanaja-Valkeakoski-Tampere-sähkölinja.

Vuosien saatossa voimalaitos on laajentunut ja sen käyttämä tekniikka on kehittynyt. Vuonna 1983 voimalaitoksella otettiin käyttöön kaukolämminvaihdin, joka mahdollisti yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon. Tästä alkaen voimalaitos on tuottanut pääosan Hämeenlinnan tarvitsemasta kaukolämmöstä. Lämmön tuotannon ohessa voimalaitos tuottaa myös sähköä valtakunnan verkkoon.

Lämmön tuotannossa on vuosien saatossa siirrytty pääosin puupohjaisten biopolttoaineiden käyttöön, joiden osuus käytetyistä polttoaineista on nykyisin noin 75 %. Lopun tullessa turpeesta ja maakaasusta. Elenia Lämpö uudistaa parhaillaan Vanajan voimalaitosta rakentamalla uuden 35 MW:n biopolttoaineita käyttävän kattilan sekä 10 MW:n savukaasulauhduttimen. Uusi kattila ja savukaasulauhdutin on tavoitteena ottaa käyttöön loppuvuonna 2020. Investoinnin kokonaiskustannus on 30 miljoonaa euroa. Investoinnin valmistuttua uusiutuvien biopolttoaineiden osuus Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa nousee reilusti yli 80 %:iin. Tämä on merkittävästi enemmän kuin Suomessa kaukolämmön tuotannossa keskimäärin (36 %).

Vanjan voimalaitoksen juhlavuotta juhlistetaan mm. asiakastapahtumalla ja voimalaitoksen avoimilla ovilla toukokuussa. Lisäksi Elenia Lämpö kutsuu Hämeenlinnan alakoulujen luokat ottamaan osaa taidekilpailuun aiheella ”Lämpö ja energia”. Työn toteutustapa on vapaavalintainen. Voittajaluokka saa palkinnoksi 1000 euroa sekä vierailun Vanajan voimalaitokselle.

Lisätietoja:
Elenia Lämpö Oy, toimitusjohtaja Matti Tynjälä, puh. 040 779 6258
Elenia Lämpö Oy, operatiivinen johtaja Janne Lamberg, puh. 040 504 0339