Olet täällä

Helikopterit kokoavat tietoa Aila-myrskyn vaurioista sähköverkolle

Aila-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen korjausta tehostavat tänään helikopteritarkastukset. Teemme Elenian verkkoalueella tarkastuslentoja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä-Pohjanmaalla. Helikopterilennoilla voidaan merkitä suoraan verkkokarttoihin vikakohteita, mikä tehostaa työryhmien ohjausta korjauskohteisiin. Lennoilta saamme myös kuvan verkkovaurioiden vakavuudesta.

Yön aikana puolitimme sähköttömien asiakkaitten määrän torstai-illasta perjantaiaamuun. Tänään maastossa asentajien työryhmät pääsevät nyt täysipainoiseen työhön, kun myrskytuulien vaara on ohi.

Iltapäivällä alamme saada jäljellä olevasta tilanteesta sellaisen kokonaiskuvan, että voimme arvioida milloin myrskyn aiheuttamat sähkökatkot saadaan korjattua. Tiedossamme on Elenian verkossa vielä yli 350 vika-aluetta, joilla voi olla useita eri vikapaikkoja. Tähän mennessä on korjattu 350 vika-aluetta .

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Aila-myrsky on ottamassa tuhoisuudessaan kolmannen sijan tällä vuosituhannella. Pahin koettu myrsky oli 2001 laajamittaisia tuhoja aiheuttanut Janika-myrsky. Vuonna 2011 peräjälkeen riehuneet Tapani- ja Hannu-myrskyt ovat kakkosena ja juuri koettu Aila kolmantena. Aila-myrskystä poikkeuksellisen tekee sen laajuus ja pitkä kesto. Aila-myrsky katkoi sähköjä koko eteläisessä Suomessa Oulu – Kainuu linjan alapuolella vaikuttaen Elenian koko verkkoalueella.

Sähkökatkoja vähentänyt ikääntyneen ilmajohtoverkon uudistukset säävarmaksi
Olemme uudistaneet ikääntynyttä ilmajohtoverkkoa viimeisimmän vuosikymmenen aikana maakaapeloimalla säävarmaksi. Reilut kymmenen vuotta sitten maakaapeliverkkoa oli alle viidennes verkosta ja valtaosa asiakkaista oli verkon alueella, johon  myrskyt, ukkoset ja lumikuormat aiheuttivat vakavia vaurioita ja sähkökatkoja. Nyt Elenian sähköverkosta on maan uumenissa reilu puolet ja asiakkaista 70 % on säävarman sähkönjakelun piirissä,.

Verkkouudistukset ovat vuosien mittaan edenneet kaupungeista ja taajamista haja-asutusalueiden suuntaan. On selvästi nähtävissä, että sähköttömien asiakkaitten määrät näin laaja-alaisessa ja pitkäkestoisessa myrskyssä ovat vähäisempiä kuin vuosikymmen sitten. Verkkoalueemme taajamissa sähköt ovat olleet päällä toisin kuin vuosikymmen sitten.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Raivaus- ja korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.