Olet täällä

Helikopterit paikantavat sähköverkon vika-alueita sunnuntaina – tiedot verkkovaurioiden vakavuudesta täsmentyvät päivän aikana

Sunnuntaiaamusta viisi helikopteria on aloittanut vika-alueiden paikannuslennot Elenian verkossa. Aamun ja aamupäivän aikana kaksi koptereista tarkastaa ja paikantaa vikoja Pohjois-Pirkanmaalla, yksi Pirkanmaan ja Keski-Suomen välillä, yksi Keski-Suomessa ja yksi Päijät-Hämeessä.

Helikopterilennot ovat tehokkain tapa saada vika-aluetietoa suoraan tietojärjestelmiin ja edelleen viankorjauksen työryhmien ohjaamiseen työkohteisiin. Kopterilennoilta tilannetietoa päästään purkamaan puolenpäivän jälkeen. Samaan aikaan läpi yön jatkuneet sähköverkon korjaustyöt maastossa etenevät ja sähköjä palautetaan takaisin päälle.  

Sunnuntain aikana korjausurakka keskittyy keskijännitteisen runkoverkon kuntoon laittoon, jotta sähkönsyöttö saadaan toimimaan runkoverkosta pienjänniteverkkoon. Kun runkoverkko saadaan toimimaan, jatkuu viankorjaus asiakkaita lähinnä olevassa pienjänniteverkossa.

Rauli-myrskyn jäljiltä Elenian sähköverkossa on jo tähän mennessä tiedossa noin 700 korjaustyötä vaativaa kohdetta.

 

Poikkeuksellinen kesämyrsky myrskyjen Top10:ssä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauli-myrsky oli vaikutuksiltaan poikkeuksellisen voimakas kesämyrsky, joka sijoittuu viimeisen parinkymmenen vuoden myrskyjen TOP10:n joukkoon.

Rauli-myrskyn kovimmat puuskat riehuivat lauantaina iltamyöhään myrskylukemissa. Ilmatieteen laitos kertoo, että myrskytuhoissa näkyy vuodenajan vaikutus selvästi. Lehdessä olevat puut ja paikoin tavanomaista märempi maaperä lisäsi puiden kaatumista. Myrskyn pahin vaihe sattui aikaan, jolloin auringon lämpö lisäsi puuskaisuutta.

Pitkään kestänyt myrskytuuli viivästytti vakavasti viankorjauksen alkua. Sähköverkon vikaantuneet alueet on ennen varsinaista viankorjausta aina ensin rajattava eroon kunnossa olevasta verkkoalueesta. Tätä työtä hidasti se, että myrsky aiheutti uusia sähkökatkoja pitkälle lauantai-iltaan.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sahko/sahkokatkotilanne

Koko Suomen sähkökatkotilanteen näet tästä: www.sahkokatkokartta.fi

Sähkökatkokartalta näkyvät niiden sähköverkkoyhtiöiden sähkökatkot, jotka tarjoavat tietoa katkoista karttapalveluna. Kaikilla karttapalvelua ei vielä ole. Pääsääntöisesti sähkökatkokartoilla näkyvät keskijänniteverkossa olevat sähkökatkot. Elenia ja osa yhtiöistä näyttää lisäksi tiedossa olevat pienjänniteverkon sähkökatkot.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911