Olet täällä

Huipputuloksia kaukolämmön jäähtyvyyskilpailussa

Kaukolämpöasiakkaille suunnattu jäähtyvyyskilpailu päättyi kevään korvalla. Paremman jäähtyvyysarvon lisäksi osallistujat tavoittelivat puolen vuoden jaksoa ilman kaukolämmön perusmaksuja. Mukaan lähti lähes 500 asiakasta, joista peräti 80 % onnistui parantamaan jäähtyvyysarvoaan.

Celsius-asteina ilmoitettava jäähtyvyys on kiinteistöön tulevan ja sieltä poistuvan kaukolämpöveden lämpötilan ero. Mitä suurempi asteluku, sitä tehokkaammin lämmitysjärjestelmä on siirtänyt lämpöä kaukolämpövedestä kiinteistön sisäilman ja käyttöveden lämmitykseen.

Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mutta hyvä jäähtyvyysarvo on lämmityskaudella vähintään 40 oC. Tähän vaikuttavat lämmitysjärjestelmän kunto, asukkaiden käyttötottumukset ja laitteiston säädöt. Kaukolämpö on melko huoleton ja huomaamaton lämmitysmuoto, joten laitteistojen ja säätöjen säännöllinen tarkkailu saattaa jäädä pieneksi. Tähän Elenia halusikin jäähtyvyyskilpailun avulla kiinnittää asiakkaiden huomion.

Vuosi aikaa skarpata

Kilpailun lähtökohtana oli keväällä 2015 asiakkaille postitettu kutsu, johon liitettiin tiedot edellisen joulu–maaliskuun kulutuksesta ja siihen perustuva jäähtyvyysarvo. Kilpailu oli avoin kaikille asiakkaille omakotiasukkaista yrityksiin.

-Osallistujat saivat vuoden aikana monenlaista tietoa ja vinkkiä niin kaukolämmön käytöstä, Elenian palveluista, ympäristöasioista kuin laitteiston kunnossapidosta, kertoo Elenia Lämmön asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa.

– Monessa kohteessa varmasti huomattiin, miten pienillä teoilla voi asioihin vaikuttaa. Toisilla asiat olivat valmiiksi hyvällä mallilla.

Huomio lämmönjakolaitteistoon

Vuoden kilpailujaksolla suurimman parannuksen saavuttaneessa kohteessa jäähtyvyysarvo nousi peräti 40 oC. Mittavaan parannukseen auttoi osaltaan kaukolämpölaitteiston uusiminen. Kaukolämpölaitteiston keskimääräinen käyttöikä on 20–25 vuotta. Hyvin toimiva laitteisto ja paras mahdollinen jäähtyvyys ovat eduksi paitsi lämmitysasiakkaalle myös kaukolämpöyhtiölle.

–Jos asiakkaan lämmönjakolaitteisto ei toimi tehokkaasti, joudutaan kuumaa kaukolämpövettä kierrättämään laitteistossa enemmän halutun hyödyn saavuttamiseksi. Vähäisempi kaukolämmön kulutus säästää niin lämmityskustannuksia kuin luontoa, muistuttaa Holappa.

Erinomaisia tuloksia

Yksi kilpailun voittajista oli Asunto-osakeyhtiö Kaarnatuuli Oulaisista. Osallistumiseen motivoi vuosiraportissa ollut suositeltua alhaisempi jäähtyvyysluku.

– Taloyhtiössä tehtiin erinäisiä säätöjä ja uusittiin mm. lämpimän veden käyttöventtiili. Jäähtyvyysarvo parani vuoden aikana 25,8 asteesta noin 40 asteeseen, kiittelee kohteen isännöitsijä Sami Alaraatikka.

Kaiken kaikkiaan noin 80 % osallistuneista paransi jäähtyvyyttään, mikä on erinomainen tulos. Jokainen asiakas saa vuosittain Elenia-kaukolämpöraportin, jossa on myös jäähtyvyysarvo. Omaa lukemaansa on helppo tarkkailla myös maksuttoman Elenia Aina –palvelun kautta netissä.

Jäähtyvyyskilpailun voittajat

Kilpailussa arvottiin viisi puolen vuoden jaksoa ilman kaukolämmön perusmaksua niiden osallistujien kesken, jotka paransivat kilpailun aikana jäähtyvyyttä vähintään viisi astetta. Nämä voitot menivät kolmelle asunto-osakeyhtiölle: As Oy Kaarnatuuli/Oulainen, As Oy Rantatuomi/Heinola ja As Oy Cajanderinpuisto/Hämeenlinna sekä kahdelle omakotitaloasiakkaalle Heinolaan ja Hämeenlinnaan.

Kaikkien osallistujien kesken arvottu palkinto meni hämeenlinnalaiselle omakotitaloasiakkaalle.

Olemme ottaneet voittajiin yhteyttä henkilökohtaisesti.

Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille ja paljon onnea voittajille!