Joutsenet saavat Evijärvellä suojakseen lintupalloja sähköverkkoon

Sähköverkon lintupallotuksilla suojellaan kansallislintua laulujoutsenta

Elenia asentaa tänään Evijärvellä sähkönverkon ilmajohtoihin lintupalloja, joilla suojellaan erityisesti Suomen kansallislintua laulujoutsenta. Elenian sähköverkosta vajaa puolet on edelleen ilmajohtoina. Ilmajohtoverkko voi olla vaaraksi erityisesti joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla.

Tehokas keino estää lintujen törmäyksiä sähköverkkoon on kirkasväristen varoituspallojen tai heijastavien varoitusmerkkien asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat pallot ja merkit lentäessään. Väistäessään palloja tai merkkejä, ne väistävät myös sähkölinjan.

Tietoa joutsenten lentoreiteistä ja potentiaalisista vaarapaikoista Elenia saa asiakkailtaan ja paikallisilta lintuharrastajilta. Valittuihin kohteisiin asennetaan varoituspalloja tai -merkkejä noin 10 - 20 metrin välein. Joutsenten suojelu on osa yhtiön sertifioitua ympäristötyötä sekä yhteistyötä Bird Life Suomen kanssa.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen ja varoitusmerkkien määrän Elenian verkkoalueella noin kolmeen tuhanteen. Kohteita on sähköverkossamme yli 250 kappaletta. Lintupalloja tai varoitusmerkkejä on asennettu joutsenten suosimille pesimä- ja levähdyspaikoille Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu joutsenten suojelemiseksi ilmajohdoilta on säävarman sähköverkon maakaapelointi. Elenia uudistaa ikääntyvää sähköverkkoaan jatkuvasti säävarmaksi sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu maakaapeliverkoksi, hyötyy samalla luonto ja alueen linnusto. Vuonna 2021 Elenia maakaapeloi sähköjohtoja verkkoalueellaan noin 3500 kilometriä.

Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt hyvin ja BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka yli 10 000 paria.

Kuva: Lea Ruotsalainen

Tiedätkö paikan, jossa linnut tarvitsevat turvaa?

Huolehdimme joutsenten ja muiden lintujen turvallisuudesta asentamalla ilmajohtoihin varoittimia. Myös sinä voit ehdottaa meille paikkoja, joihin linnut tarvitsevat turvaa. Voit tehdä ehdotuksen täyttämällä lomakkeen tai soittamalla asiakaspalveluumme 020 690 025 ma–pe 8–20 ja la 9–16. Tarkastamme ehdotetut kohteet ja olemme yhteydessä sinuun lintupallojen asentamisesta.