Joutsenet saavat Nivalassa suojakseen lintupalloja sähköverkkoon

Elenia asentaa Nivalassa sähkönverkon ilmajohtoihin lintupalloja, joilla suojellaan erityisesti Suomen kansallislintua laulujoutsenta. Sähköverkostamme noin 40 prosenttia on edelleen ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi erityisesti joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla.

Tehokas keino estää lintujen törmäyksiä sähköverkkoon on kirkasväristen varoituspallojen tai heijastavien varoitusmerkkien asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat pallot ja merkit lentäessään. Väistäessään palloja tai merkkejä, ne väistävät myös sähkölinjan.

Tietoa joutsenten lentoreiteistä ja potentiaalisista vaarapaikoista saamme asiakkailta ja paikallisilta lintuharrastajilta. Valittuihin kohteisiin asennetaan varoituspalloja tai -merkkejä noin 10 - 20 metrin välein. Joutsenten suojelu on osa yhtiön sertifioitua ympäristötyötä sekä yhteistyötä Bird Life Suomen kanssa.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen ja varoitusmerkkien määrän Elenian verkkoalueella noin kolmeen tuhanteen. Kohteita on sähköverkossamme yli 250 kappaletta. Lintupalloja tai varoitusmerkkejä on asennettu joutsenten suosimille pesimä- ja levähdyspaikoille Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu joutsenten suojelemiseksi ilmajohdoilta on säävarman sähköverkon maakaapelointi. Uudistamme ikääntyvää sähköverkkoa jatkuvasti säävarmaksi sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu maakaapeliverkoksi, hyötyy samalla luonto ja alueen linnusto.

Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt hyvin ja BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka yli 10 000 paria.

Tiedätkö paikan, jossa linnut tarvitsevat turvaa?

Otamme vastaan ehdotuksia lintupallotuskohteista. Ehdota kohdetta, jossa joutsenet tarvitsevat turvaa täyttämällä lomake verkkosivuillamme.

Joutsen perhe kaislikossa