Keskiviikon ukkosmyrskyn viimeiset viat kunnossa aattona

Keskiviikon poikkeuksellisen raju ukkosmyrsky vaurioitti sähköverkkoa Suomessa laajalti. Elenian alueella vakavat verkkovauriot saivat aikaan pitkiä sähkökatkoja erityisesti Päijänteen alueella, mm. Asikkalassa ja Sysmässä. Korjauksessa on viimeiset viat, jotka ovat kunnossa juhannusaattona.

Asiakkaidemme sekä sähköverkossa työskentelevien ammattilaisten turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Vaurioituneita sähköjohtoja, sähköverkon rikkoutuneita pylväitä tai kaatunutta puustoa verkon läheisyydessä ei saa itse mennä siirtämään eikä koskea mihinkään vaurioituneen verkon osiin.

Sähköverkon korjausta edistää asiakkaitten ilmoittama tieto vikakohteen sijainnista ja millaisesta vauriosta on kyse esimerkiksi mökkitiellä. Asiakkaiden ilmoituksia voi tulla edelleen, kun ihmiset pääsevät mökeilleen. Vikailmoituksen tai tiedon sähköverkkoa uhkaavasta puusta voi tehdä soittamalla 0800 100 100.

Pahoittelemme ukkosmyrskyn aiheuttamien vakavien verkkovaurioiden korjausten ja sähkökatkojen kestoa. Kiitämme asiakkaitamme ymmärryksestä, kärsivällisyydestä ja yhteistyöstä poikkeuksellisen rajun ukkosen aiheuttamien korjausten aikana. Kiitämme asiakkaitamme lisäksi tärkeistä vikapaikkatietojen ilmoituksista.

Kiitämme myös urakoitsijoittemme asentajia ja muuta henkilöstöä sekä Elenian väkeä, joka on tehnyt töitä sähköjen palauttamiseksi koko juhannusviikon jatkuneiden ukkosten ajan. Eri puolilla Suomea useat ukkosrintamat ovat pitkin viikkoa katkoneet sähköjä ja työtä on tehty viikon aikana kellon ympäri.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan vastaavia ukkosia, jossa ukkossolut kertyvät satojen kilometrien pilvimassaksi, ei koeta edes joka viides vuosi. Täältä voit lukea Ylen uutisen aiheesta. Ilmatieteenlaitos kuvaa keskiviikon ukkosta rajuilmaksi, jossa tuhoa aiheutti ennen kaikkea syöksyvirtaukset.

Viimeisen vuosikymmenen aikana olemme uudistaneet säävarmaksi yli puolet sähköverkostamme ja työ jatkuu edelleen. Ilman verkkouudistuksia olisi ukkosmyräkän sähkökatkojen määrä ollut kolminkertainen.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
 Näin varaudut sähkökatkoon
• Toimi näin sähkökatkon sattuessa

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.