Kumppanimme BirdLife Suomi tiedottaa: Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin pönttölintuja

BirdLife Suomi järjestää viikonloppuna 5.–6.6. Pönttöbongaus-tapahtuman. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan linnunpöntöissä pesiviä lintuja. Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Osallistuakseen Pönttöbongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja. Osallistujaa pyydetään kertomaan, paljonko ja millaisia linnunpönttöjä tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt.

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Pönttöbongaus on järjestetty joka kesä vuodesta 2013. Siihen osallistuu vuosittain noin 5 000 ihmistä, ja tapahtumaan ilmoitetaan noin 30 000 pöntön tiedot. Pönttöbongauksen suojelijana toimii ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

OSALLISTUMISOHJEET

Pönttöbongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Havaintopaikka voi olla vaikka piha, tontti tai kesämökki. Pönttöbongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Havainnot ilmoitetaan BirdLifelle verkkolomakkeella. Lomakkeella pyydetään tiedot muun muassa tarkkailupaikalla olevista linnunpöntöistä ja niissä havaituista pesinnöistä. Lomake ja tarkemmat havaintojen ilmoitusohjeet löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Havaitsemasi pönttöpesinnät voit ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi / Pönttöbongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Merkitse korttiin lisäksi osoitteesi ja tarkkailupaikan osoite. Havainnot pyydetään ilmoittamaan viimeistään sunnuntaina 13.6.2021.

LISÄTIETOJA

Pikkuvarpuspari pöntössään
Pikkuvarpunen. Kuva: Ari Ahlfors