Kumppanimme tiedottaa: Tuhannet lapset luontoretkeilevät jälleen Lasten lintuviikolla

Tällä viikolla vietetään Lasten lintuviikkoa. Tarkoituksena on innostaa lapsia ja aikuisia yhdessä ulos retkelle. Jokainen voi olla mukana, sillä tällä linturetkellä ei tarvitse tunnistaa lintulajeja.

Toukokuu on hyvää aikaa lähteä lasten kanssa linturetkelle, sillä lintumaailmassa on käynnissä kova tohina. Linnut rakentavat pesiä, hautovat munia ja ruokkivat poikasia. 15.–21.5. järjestettävän Lasten lintuviikon teemana onkin lintujen pesintä.

Ideana on lähteä retkelle lähiluontoon ja vakoilla lasten kanssa lintujen käyttäytymistä kuin salapoliisileikissä. Tehtävänä on löytää pesinnän merkkejä. Pesiin ei kurkita, vaan etsittävät pesinnän merkit ovat epäsuoria ja helposti havaittavia, kuten pesämateriaalin kantaminen nokassa. Lintulajeja ei tarvitse tunnistaa. Pääasia on lintujen elämän seuraaminen.

Lasten lintuviikkoon voivat osallistua esimerkiksi perheet, koululuokat ja päiväkotiryhmät. Tapahtuman verkkosivuilla on opettajille ja vanhemmille valmista taustamateriaalia ja lapsille tulostettavat retkilomakkeet ja lintubingot. Kaikki materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Ympäröivän luonnon äärelle pysähtyminen voi olla silmiä avaava kokemus niin pienelle kuin isolle ihmiselle. Havaintojen tekeminen myös yllättää helppoudellaan! Linturetki lasten kanssa voi suuntautua vaikkapa kodin tai koulun pihalle, lähimetsään tai viereiseen puistoon”, kannustaa Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö Ilona Tuovinen.

Retkelle voi lähteä milloin tahansa tällä viikolla, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistujien toivotaan kuitenkin ilmoittavan havainnoistaan verkkolomakkeella. Samalla ryhmä osallistuu kiikarien ja muiden luontoaiheisten palkintojen arvontaan.

Lasten lintuviikon järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi, Luontoliitto ja Natur och Miljö. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2004. Viime vuonna Lasten lintuviikkoon osallistui yli 5 000 lasta ja aikuista eri puolilla Suomea.

Lue lisää BirdLife Suomen sivuilta.

Kuva: Noora Mettinen