Olet täällä

Kyläkauppa tuottaa auringolla jopa puolet sähköstään

Kuhmalahden kyläkaupan katolla on 161 aurinkopaneelia. Kauppias Hannu Knaapi on tyytyväinen aurinkopaneeleihinsa.

Kuhmalahden kyläkauppaa pitävä kauppias, Hannu Knaapi, on vähentänyt tuntuvasti sähkönkulutustaan aurinkopaneelien avulla. Kangasalta 30 kilometrin päässä sijaitsevan kaupan katolle on asennettu 161 paneelia, joiden teho tuntuu etenkin kesäkuukausina.

- Aurinkosähkö on kätevää. Kun kaupan sähkönkulutus on suurinta, sähköä myös tuotetaan eniten. Kesällä sähköä kuluu varsinkin jäähdytyspumppujen käyttöön sekä myymälän kylmälaitteisiin. Ennen aurinkopaneeleja heinäkuun 2016 kulutus oli noin 9000 kilowattituntia. Nyt 2019 lukema oli 4000 kilowattituntia. Eli yli puolet sähköstä tuotettiin itse. Parhaana päivänä sähköä syntyy peräti 239 kilowattituntia, Hannu kertoo tyytyväisenä. 

Ekologisuuden ja ilmaston lämpenemisen vuoksi
Aurinkosähkö oli kauppiaalle tuttua jo ennestään. Sähköyhtiön hankkeen kautta hän sai 2012 paneelit edullisesti kotinsa katolle. Hyvien kokemusten pohjalta oli helppoa tilata aurinkopaneelit myös kyläkaupan sähkölaskua pienentämään ja ekologisuutta parantamaan.

- Idea paneeleista sai alkunsa palaverista, jossa oli läsnä Kangasalan kaupungin edustajia ja Kuhmalahden yrittäjiä. Paikallinen yrittäjä hoiti paneelien asennukset, Knaapi muistelee.

Paneelien tuottaman sähkön liittäminen sähköverkkoon sujui mutkitta Elenian kautta.

- Homma on kaikkiaan hyvin helppoa. Sitä seuraa vain invertteristä, paljonko sähköä kulloinkin syntyy. Talvellahan sitä ei tule, koska paneelien päällä on lunta. Mutta lokakuussakin paneelit tuottivat yhtenä päivänä 40 kWh, vaikka aurinko paistoi vain vähäsen, Knaapi vinkkaa.                                        

▶ Videolla Kuhmalahden kyläkauppias kertoo kokemuksistaan aurinkopaneeleista ja asiantuntijamme kertoo aurinkosähkön liittämisestä Elenian sähköverkkoon.