Olet täällä

Loppuviikon sää jatkaa ongelmia sähkönjakelussa

Loppuviikon sää aiheuttaa edelleen ongelmia sähkönjakelulle. Vuoden vaihteen Aapeli-myrkystä lähtien lumisateet ovat kasvattaneet puustoon kertynyttä raskasta lumikuormaa. Lähipäivien lämpötila ratkaisee jatkuvatko sähkönjakelun häiriöt.

Nopeimmin tilannetta helpottaisi usean asteen suojasää ja vesisade. Jos näin ei käy, jatkuu tilanne edelleen. Talven lumikuormista on jo nyt muodostunut poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Pahin lumikuormatilanne on Elenian verkossa Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Tänään keskiviikkona Elenian verkkoa on tarkastettu lentäen Saarijärvi-Pylkönmäki -alueilla. Huomenna torstaina keli lämpenee nopeasti. Heti aamusta esiintyy laajalti lumisateita ja iltapäivästä lämpötila noussee plussan puolelle etelästä lähtien melkein Jyväskylää myöten. Vikoja sähköverkkoon on odotettavissa viimeistään päivällä.

Perjantaina lämpötila on heti aamupäivästä nollan tuntumassa Keski-Suomea myöten ja lunta on tulossa lisää Elenian pohjoisinta verkkoaluetta lukuun ottamatta. Viikonloppuna lämpötila vaihtelee -2 -+2 asteen välimaastossa ja lunta tai räntää on odotettavissa lisää. Tämä aiheuttaa hyvin todennäköisesti puiden kaatumisia sähkölinjoille varsinkin Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Olosuhteet maastotyölle todella raskaat
Maasto-olosuhteet työnteolle ovat todella vaikeat. Lumisessa metsässä liikkuminen on hidasta, ja lumitaakasta notkuvia puita on turvallisuuden vuoksi varottava. Osa lumen painamista puista on isoja, myös raskaita kuusia Isojen lumikuormaisten puiden kaato on suoritettava huolellisesti, jonka vuoksi viankorjaus sähkökatkoissa on kestänyt normaalia kauemmin.

Olemme nostaneet varautumistasoamme ja Elenian että kumppaneidemme väki on jatkuvasti valmiudessa uusiin lumisateisiin. Lumikuormaista puustoa raivataan koko ajan käyttäen erilaista kalustoa lumikelkoista helikoptereihin ja metsämotoihin.

Sähköverkon vierimetsistä puita johdoille
Lumiset puut taipuvat sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä, joissa voimme tehdä puun poistoa, kun sähkönjakelu on uhattuna. Työtä varten verkosta katkaistaan sähkö, jos puu on kosketuksissa verkkoon tai jos on mahdollisuus, että se kaatuessaan uhkaa verkkoa.

Tähän mennessä Elenian verkkoalueella on poistettu sähköverkkoa uhkaavia puita yli 20 000 kappaletta. Lumikuormia sähköverkon läheisyydessä on kartoitettu jatkuvasti helikopterilennoin, jotka ovat tehokkain keino selvittää missä työryhmiä tarvitaan. Puuston raivausta on tehty myös sahahelikoptereilla.

Maakaapeloinnin rinnalla ilmajohtoverkon varmuutta parantaa säännöllinen verkon raivaus sekä vierimetsien hoito. Tämä työ on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Vuosittain raivaamme sähköverkon johtoalueita tuhansia kilometrejä, esimerkiksi viime vuonna lähes 6000 kilometriä.

Ilmoita sähköverkkoa uhkaavasta vikapaikasta 020 690 911
Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri.

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat
Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Näin varaudut sähkökatkoon
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Kuva: Voiman