Olet täällä

Lumen painosta taipuvat puut katkovat sähköjä – helikopterilennoilta jatkuvasti lisää tietoa lumikuormista

Viime viikon lumipyryjen jäljiltä lumikuormat puustossa ovat aiheuttaneet viime päivinä sähkökatkoja. Sääennusteissa ennakoidut uudet lumisateiden alueet kasvattavat lumikuormaa puustossa edelleen erityisesti ensi viikonloppuna. Elenian sähköverkon tilannetta on kartoitettu helikopterein jatkuvasti Aapeli-myrskystä lähtien uhkaavien vikapaikkojen paikantamiseksi. Yhä uusia sähkökatkoja korjataan jatkuvasti ja joudumme tekemään sähkönjakelun uhkaavien puiden poiston ajaksi.

Elenian sähköverkossa pahiten puusto kärsii lumikuormista Pohjois-Pirkanmaalla, Jyväskylän ja Jämsän seuduilla sekä Itä-Hämeessä. Näillä alueilla helikoptereita on käytetty koko ajan vikapaikkojen paikantamiseen ja uhkaavilla vika-alueilla asentajien työ jatkuu.

Vaikka satanut lumi on ollut pakkaslunta, kartuttaa se lumen painoa puustossa vähitellen. Sekä lehti- että havupuita taipuu sähköverkolle johtoalueiden vierimetsistä katkoen sähköjä. Monin paikoin yhtä sähkökatkoa kohti on ollut useita vikapaikkoja ja tämä on hidastanut työtä sekä vaikeuttanut arvioidun korjausajan antamista.

Vuoden alun Aapeli-myrskyn korjaustöissä hoidimme kumppaniverkostomme kanssa kaikkiaan 500 sähköverkon vikaa ja useita tuhansia vikapaikkoja. Näiden jälkeen olemme korjanneet yli 400 vikaa lisää, joista viime viikonlopun ja eilisen maanantain aikana 80. Merkittävä osa näistä töistä on tehty runkoverkon vikojen korjauksessa. Esimerkiksi Itä-Hämeessä helikopteritarkastuksissa yksistään maanantaina paikannettiin yli 120 uhkaavaa tai välitöntä viankorjausta vaativaa puuta. Töitä tehdään myös motoja hyödyntäen.

Tänään tiistaina lentotarkastuksia tekee kaksi kopteria, toinen Itä-Hämeessä Hartolan alueella ja toinen Keski-Suomessa Muuramen sekä Korpilahden alueella.

Tiistai-iltapäivän ja keskiviikon aikana on odotettavissa jonkin verran lisää lunta, ja ensi lauantaille ennustetaan runsasta lumentuloa. Seuraamme sääennusteita koko ajan ja nostamme tarvittaessa varautumistason suurhäiriöluokkaan. Tilanne on haastava, koska lumikuormissa sähkökatkot voivat olla pitkiä useiden vikapaikkojen, pimeän vuodenajan ja vaikeiden maasto-olosuhteiden takia.

Tiedätkö sähköverkkoa uhkaavan vian tai vikapaikan – ilmoita siitä meille. Palvelemme vuorokauden ympäri.
Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911.

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.

Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.