Olet täällä

Mänttä-Vilppulaan säävarmaa verkkoa yhdessä valokuituverkon kanssa

Mänttä-Vilppulassa Pohjaslahden kyläyhdistyksen ja läheisen Koukkulan alueen kyläläiset ovat sitkeästi vieneet eteenpäin muutaman vuoden ajan hanketta, jotta paikallisille asukkaille saadaan kunnon tietoliikenneyhteydet. Nyt työt maastossa ovat käynnissä ja Pohjois-Hämeen Puhelin rakentaa alueelle valokuituverkkoa, jonka omistaa Pohjaslahden kyläyhdistys. Samoihin kaivantoihin sähköverkkoyhtiö Elenia vetää säävarmaa maakaapeloitua sähköverkkoa turvaan myrskyiltä ja lumikuormilta. Hankkeen suunnittelu Pohjaslahdella alkoi muutama vuosi sitten.

”Pohjaslahdenkin tavoitti tieto, että Ely myöntää tukea maaseudun valokuituhankkeille. Ensimmäisellä hakemuskierroksella tukieuroja ei tänne riittänyt. Toisella kerralla tästä alkoi tulla totta, kun Elyn tukirahoitus innosti kyläläisiä satsaamaan oman osuutensa hankkeeseen. Hanke on laajenemassa myös Koukkulan alueelle”, kertoo projektityöntekijä Hilkka Ylä-Pynnönen Pohjaslahden kyläyhdistyksestä.

Tähän mennessä liittyjiä valokuituverkkoon on mukana 123. Pohjois-Hämeen Puhelin vetää valokuitua kaikkiaan noin 100 kilometriä. Hankkeen kokonaisarvo lähentelee noin 800 000 euroa, josta Elyn osuus on noin 540 000 euroa. Tuki on Manner-Suomen maaseuturahaston kehittämisohjelmasta vuosille 2014-2020.

”Yhteishanke palvelee alueen asukkaita tuomalla nopeat nettiyhteydet ja samalla se parantaa sähköjakelun laatua. Valokuituverkon käyttöikä on yli 50 vuotta ja kuidun kapasiteetti lähes rajaton. Myös televisioantenniverkon muutokset ovat lisänneet kiinnostusta valokuituun”, kertoo myyntijohtaja Jari Liski Pohjois-Hämeen Puhelimesta.

Pohjaslahden hankkeen lisäksi Pohjois-Hämeen Puhelimella on pitkä kokemus yhteisrakentamisesta Elenian kanssa muualla Mänttä-Vilppulassa sekä Pohjois-Pirkanmaalla.

Samalla Elenian sähköverkkoa maihin                                                                     
Sähköverkkoyhtiö Elenia tuli mukaan Pohjaslahden hankkeeseen myöhemmin. Valokuituverkoston kaivutyöt osuvat yksiin laajalti alueen ikääntyvän sähköverkon uudistamisen kanssa. Elenia uusii alueen sähköverkkoa maakaapeloiduksi kaikkiaan noin 90 kilometriä. Tästä reilu puolet on keskijännitteistä runkoverkkoa ja toinen puoli pienjänniteverkkoa. Uusia muuntamoita alueelle tulee 30. Elenian satsaus säävarmaan verkkoon on noin 2,5 miljoonaa euroa.

”Kun kaikki kaapelit tulevat kerralla samaan ojaan rakentamisen aiheuttama haitta minimoituu. Säävarman verkon rakentaminen on myös osaltaan ympäristöteko. Käytöstä poistuu vanhoja pylväsmuuntamoita, kun ne korvataan puistomuuntamoilla, joissa on mahdollisen rikkoutumisen varalta öljykaukalot”, toteaa projektipäällikkö Jari Keinänen Elenialta.

Yhteishankkeen kaivutyöt aloitettiin huhtikuussa. Urakoitsijakumppanina kaapeloinnit rakentaa Eltel Networks Oy. Valokuituyhteyksiä kyläläiset alkavat saada käyttöön loppuvuodesta ja kaikki tilatut yhteydet Pohjaslahdella ovat valmiit alkuvuodesta 2018. Sähköverkko on käyttövalmis tämän vuoden marras-joulukuussa. Vanhojen ilmajohtojen purkutyöt ja kaivamisen jälkityöt nurmetuksineen valmistuvat keväällä 2018. Yhteisrakentamisen jatkoa Koukkulan alueelle selvitetään parhaillaan.

”Erityistä tässä on se, että hanke lähti liikkeelle Pohjaslahden kyläyhdistys Puhurin ja Pohjois-Hämeen Puhelimen aloitteesta. Meille tämä on yksi suurimmista yhteishankkeistamme kuituverkkoa rakentavan operaattorin kanssa, Keinänen kertoo.

Hankealueella on menossa myös tiestön saneeraus, josta vastaa ELY-keskus. Maantie 346 perusparannus on alkamassa, ja sitä ennen sähkö- ja kuituverkkotyön pitää olla pois tiesaneerauksen alta. 

Elenian osalta Pohjaslahden hanke jatkuu ensi vuonna, jolloin suunnitteilla on sähköverkon maakaapelointia alueille Hokkaskylä, Tammikoski, Innala ja Maakasperä. Elenian tavoitteena on, että sen lähes 69 000 kilometrin sähköverkosta on maakaapeloitu 70 prosenttia vuonna 2028.