Olet täällä

Märkää lunta lisää lauantaina – puiden lumikuormat vaarallisia sähkökatkojen korjauksessa

Lauantaina uusi saderintama kulkee Elenian verkkoalueen yli etelästä pohjoiseen suunnaten. Suojasää lisää puuston lumen painoa ja puita taipuu ja katkeaa sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä erityisesti Keski-Suomessa. Pahin lumikuormatilanne on Elenian alueella Multian Väätäiskylässä ja Petäjäveden pohjoispuolella.

Talven lumikuormista on muodostunut poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Nopeimmin tilannetta helpottaisi, jos sade muuttuisi vedeksi. Jos sade jatkuu lumena, aiheuttaa lumentulo uusia vikoja sähköverkkoon ja sähkökatkoja. 

Keski-Suomessa Luonnonvarakeskus varoittaa puuston lumikuorman aiheuttavan vaaraa maastossa liikkumiselle. Suuria oksia ja puiden latvoja katkeilee ja katkoo pudotessaan myös sähköjohtoja. Tämän poikkeuksellisen luonnonvaaran joutuvat huomioimaan myös sähköverkoilta puita poistavat ja vikoja korjaavat työryhmät.

Saha-, paalu- ja tarkastushelikoptereita työssä työryhmien rinnalla
Tänään verkkoalueiden vierimetsistä johdoille taipuvia uhkaavia vika-alueita on kartoitettu helikopterilennoilla. Päivän aikana kolme sahahelikopteria poistaa verkolle kaartuvia puita. Yksi paalukopteri pudottaa lunta ja yksi tarkastuskopteri jatkaa uusien uhkaavien vika-alueiden paikantamista sään salliessa.

Kopterit lentävät sään salliessa alueilla Juupajoki-Mänttä-Vilppula, Multia Väätäiskylä, Länkipohja sekä Jyväskylä Kuohu.

Työkohteisiin moottorikelkoin ja telamönkijöillä
Kymmenet työryhmät jatkavat vikojen korjausta ja uhkaavien puiden poistoa. Erityisesti Keski-Suomessa upottavaa lunta maastossa on niin paljon, ettei jalan kulku enää suju. Pääosin kohteisiin pääsee perille vain moottorikelkoilla ja telamönkijöillä.

Puiden lumitaakka aiheuttaa vaaraa korjaustöille, joissa ei turvallisuusriskejä oteta. Olosuhteet työnteolle ovat todella vaikeat ja työ hidasta.

Sähköverkon vierimetsistä puita johdoille
Lumiset puut taipuvat sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä, joissa voimme tehdä puun poistoa, kun sähkönjakelu on uhattuna. Paikoin työtä varten verkosta katkaistaan sähkö, kun puu on kosketuksissa verkkoon tai jos on mahdollisuus, että se kaatuessaan uhkaa verkkoa.

Tähän mennessä Elenian verkkoalueella on poistettu sähköverkkoa uhkaavia puita 25 000.

Maakaapeloinnin rinnalla ilmajohtoverkon varmuutta parantaa säännöllinen verkon raivaus sekä vierimetsien hoito. Tämä on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Vuosittain raivaamme sähköverkon johtoalueita tuhansia kilometrejä, esimerkiksi viime vuonna lähes 6000 kilometriä.

Ilmoita sähköverkkoa uhkaavasta vikapaikasta 020 690 911
Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri.

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat
Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Näin varaudut sähkökatkoon
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.