Olet täällä

Märkä ja raskas lumipyry on katkonut laajalti sähköjä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla Elenian verkossa

Iltapäivän ja illan märkä ja raskas, puihin tykkyyntynyt lumi on aiheuttanut laajasti vika-alueita Elenian sähköverkkoon. Pahiten lumimyräkkä on katkonut sähköjä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla Elenian verkkoalueen eteläisissä osissa.

Illan aikana lumentulo heikkenee lännestä alkaen. Puustossa on märästä lumesta valtava paino, joka taivuttaa ja katkoo puita sähköjohdoille aiheuttaen illan mittaan uusia sähkökatkoja paikoissa, joissa puusto pettää lumikuorman alla.

Sähköjä palautetaan säätilanteen helpottuessa alkuun rajaamalla vika-alueita siten, että verkon vaurioitumattomiin osiin palautetaan sähköt mahdollisuuksien mukaan.

Koska lumentulo on jatkunut pimeän tuloon saakka, ovat talviset ja pimeät olosuhteet maastossa äärimmäisen vaikeat ja myös asentajien turvallisuuden kannalta erittäin haastavat. Asentajien turvallisuutta ei riskeerata viankorjaustöissä.

Työryhmien työtä haittaa vakavasti myös tykkylumisten alueiden erittäin huonot liikenneolosuhteet. lllalla ja yöllä pimeässä vikojen korjausolosuhteet ovat erittäin vaikeat.

Helikopterit paikantamaan vikoja sään aamulla salliessa
Ennakoimme sähkökatkojen kestävän läpi yön ja edelleen huomiseen. Päivän valjetessa ja sään salliessa aloitamme helikopterilennot torstaiaamusta vika-alueiden tilanteen kartoittamiseksi.

Helikopterilennot ovat nopein ja tehokkain tapa saada maastosta kattavaa kuvaa, mille alueille lumivaurioita on tullut vakavimmin. Näin myös vikapartioita päästään tehokkaimmin ohjaamaan suoraan oikeisiin kohteisiin ja aikaa menee vähemmän vika-alueiden paikantamiseen. 

Elenian muilta alueilta, joilla ei ole lumivaurioita siirretään kumppaneiden viankorjausryhmiä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen sekä Pirkanmaalle.

Ilmatieteenlaitoksen sääkartan tumman oranssin alueet näyttävät pahimman lumimäärän pyryttäneen erityisesti Elenian verkon eteläisiin osiin. Näille alueille lunta on tullut eniten, yhteensä jopa 25-30 senttiä.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911.
Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Elenian nettisivuilta saa hyödyllistä tietoa miten varautua sähkökatkoon  ja palvelusta sähkökatkotilanteessa.