Olet täällä

Märkä lumi taivuttaa puustoa sähköverkolle katkoen sähköjä

Hitaasti liikkuvan matalapaineenrintaman lumisadealueet ovat illan aikana pysyneet Elenian alueella lähes paikallaan. Raskas ja märkä lumi taivuttaa puustoa verkolle katkoen sähköjä eri puolilla Hämettä, Pirkanmaata ja Keski-Suomea.

Erityisesti nuoret lehtipuut eivät kestä lumen painoa, vaan taipuvat sähköverkon johtoalueille metsän puolelta. Lunta sataa yön mittaan lisää eri puolilla eteläistä ja keskistä Suomea. 

Sähköjä koetetaan palauttaa kauko-ohjauksella sähköverkko-osuuksille, joissa sähköverkossa ei ole vikoja ja sähkö pysyy päällä. Jatkuva lumentulo kuitenkin hankaloittaa vika-alueiden rajausta lumen painaessa puustoa uudelleen sähköjohdoille jo aiemmin vikaantuneilla sekä yhä uusilla alueilla.

Yön pimeydessä lumiloskaisessa maastossa vika-alueiden paikantaminen on erittäin hidasta. Lumentulon jatkuessa tauotta laajamittaiseen työhön päästään tehokkaasti vasta valoisan aikaan. 

Sääennusteiden mukaan säärintama on edelleen aamulla suurin piirtein samoilla alueilla ja lunta on todennäköisesti luvassa lisää. Hämeessä ja Pirkanmaalla lumentulon pitäisi lauantain mittaan helpottaa. Sen sijaan Keski-Suomessa lunta voi tulla lauantainakin reippaasti lisää.  

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Kaikkien yhtiöiden sähkökatkoista saa kokonaiskuvan täältä: http://sahko.hylly.org/#/nyt
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: www.energia.fi/hairiokartta

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.