Myrskypuuskat laantuneet – sähkökatkojen korjaus jatkuu illan ja osin yöhön

Lauantaipäivän Suomea laajalti riepottanut myrskyisä tuuli on laantunut ja väistynyt itään. Elenian verkkoalueella rajut tuulenpuuskat riepottivat puustoa aiheuttaen kaikkiaan noin 200 vika-aluetta sähköverkkoon. Sähkökatkoja on ollut iltapäivän ja illan aikana erityisesti Jyväskylän eteläpuoleisella alueella Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Puustovaurioita vähensi kesä- ja syksymyrskyihin nähden maan routa ja puiden lehdettömyys.

Elenian käyttökeskus ja muut resurssit jatkavat yhdessä kumppaneiden maastotyöryhmien kanssa sähköverkon vikojen paikantamista, korjausta ja sähköjen palauttamista. Valtaosin vikakohteet ovat olleet sähköjohdoille kaatuneita puita ja tuulen lennättämiä oksia.

Illan ja yön mittaan maastotöitä hidastaa pimeys ja maastossa liikkumisen hitaus lumen takia. Sähkökatkoja korjataan koko ilta ja todennäköisesti pitkälle yöhön. Osa töistä voi kestää sunnuntaiaamuun.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Elenian yli miljardin euron uudistusinvestoinnit sähköverkkoon näkyvät aiempaa vähäisempinä sähkökatkoina. Verkostamme on nyt noin 60 prosenttia säävarmaa, kun ikääntynyttä ilmajohtoverkkoa on saatu pois käytöstä. Samaan aikaan sähkökatkoja kokeneiden asiakkaiden määrä on suurhäiriöissä pudonnut kolmannekseen verrattuna tilanteeseen ennen verkkouudistuksia.

Yhä useammalla asiakkaallamme on sähköt päällä myrskyjenkin aikaan ilman häiriöitä tai katkot kestävät lyhyempään. Esimerkiksi melkein päivälleen viisi vuotta sitten tapahtuneessa ja samantyyppisessä Sauli-myrskyssä yhtäaikaisten sähköttömien asiakkaiden määrä oli kolme kertaa suurempi.

Huolenpitoa erityisryhmille pitkissä sähkökatkoissa

Haluamme varmistaa esimerkiksi terveydentilan tai ikääntymisen vuoksi erityistarpeita omaavien asiakkaidemme varautumisen ja tiedonsaannin sähkökatkoissa. Tarjoamme ympäri vuorokauden palvelevan päivystyslinjan sekä kohdennettua tiedottamista sähkönjakelun laajoissa häiriötilanteissa. Palvelulupauksella tarjoamme ohjepaketin sähkökatkoihin varautumisessa, varautumisviestin ennen laajoja suurhäiriötilanteita ja erillisen puhelinlinjan sähkökatkotilanteesta kysymiseen.

Ilmoita, jos sinä tai läheisesi tarvitsette ohjeet pitkiin sähkökatkoihin varautumisessa ja opastavaa tietoa sähkökatkon aikana. Tutustu palvelulupaukseemme ja liity mukaan.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
 Näin varaudut sähkökatkoon
• Toimi näin sähkökatkon sattuessa

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.